Bolnavii de TBC, mutați de la Stejăriș în buricul orașului, la Mârzescu! Care sunt argumentele?

Bolnavii de TBC, mutați de la Stejăriș în buricul orașului, la Mârzescu! Care sunt argumentele?

Plata unor chirii exorbitante de către Consiliul Județean Brașov pentru clădirile unor spitale îi obligă pe edili să caute soluții în vederea transferării activității acestora în noi spații.

„Eu le-am cerut managerilor de spitale, membrilor Comisiei de Sănătate de la Consiliul Județean, am luat legătura și cu cei de la Direțcia de Sănătate Publică, să caute soluții pentru a muta aceste unități, pentru că plătim sume uriașe de la buget pentru chirii, în loc să facem investiții. Numai la Spitalul de Neuro plătim lunar 10.000 de euro”, a declarat pentru newsbv.ro vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor.

În acest context, în spațiul public au apărut informații că bolnavii de tuberculoză (TBC) s-ar putea muta la Spitalul Mârzescu, după finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic Județean de Urgență, în pavilionul unde acum sunt internele, hematologia și oncologia, evident, după o igienizare și amenajare.

Mai jos, prezentăm considerațiile managerului de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, Dan Moraru, referitor la această decizie, considerată îndoielnică de foarte mulți, în sensul de a aduce în centrul orașului persoane bolnave de tuberculoză pulmonară, provocată de bacilul Koch.

Prin amplasarea în aceeași curte a tuturor serviciilor medicale se reduc la minim riscurile posibile determinate de afecţiunile contagioase, datorită urmăririi cu rigurozitate a pacienților TB care se prezintă la Dispensarul TB Brașov, prevenindu-se astfel răspândirea bolilor infecto-contagioase, faptă penală incriminată de art. 352 Cod Penal, respectiv ,,zădărnicirea combaterii bolilor”.

În același timp:

 • – ,,Tuberculoza (TB) este o boală transmisibilă cu impact major asupra sănătăţii publice în România, iar controlul acesteia constituie un obiectiv strategic de interes naţional” (Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei) De aceea, pentru suspecții, contacții și bolnavii de TB asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare și tratament pentru toți pacienții afectați de această maladie este esențial, iar datorită amplasamentului, locația Mârzescu este opțiunea preferată;
 • – ,,riscul de transmitere a TB este prezent la suspecții de TB, bolnavii nedetectați, nediagnosticați, netratați sau tratați ineficient. În consecință, cea mai mare parte a transmiterii TB în comunitate sau în unitățile medicale apare înainte de inițierea tratamentului.” (Ordinul MS nr. 6/2018 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.171/2015 pentru aprobarea Ghidului metodologic de implementare a Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei) În aceste condiții este obligatoriu să facilităm accesul la serviciile medicale specifice și tratament, iar faptul că locația Mârzescu este accesibilă tuturor categoriilor sociale și grupe de vârstă, mai ales pentru persoanele la risc și grupuri vulnerabile, cuprinzând totodată și Dispensarul TB, permite un control mai bun al transmiterii bolii;
 • – ,,singura cale semnificativă din punct de vedere epidemiologic de transmitere a TB este prin aerul care conține aerosoli de nucleii de picătură” și de aceea, locația Mârzescu este opțiunea preferată, întrucât este prevăzută cu o zonă de protecție sanitară–zonă verde;
 • – ,,un contact este persoana care stă în apropierea unui bolnav cu TB contagioasă la distanța necesară unei conversații pe o durată de minimum 4 ore” (Ghidul metodologic de implementare a Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei), iar ,,tratamentul eficient al TB reduce foarte mult gradul de contagiozitate al pacientului chiar din primele zile după începerea acestuia”; ca urmare, este prioritară efectuarea anchetelor epidemiologice în cele mai bune condiții, iar posibilitatea contacților de a se deplasa cât mai puțin și cât mai ușor până la Spital este foarte importantă, de aceea locația Mârzescu este opțiunea preferată;
 • – ,,este necesară o gamă completă de măsuri centrate pe pacient, care să cuprindă consiliere, observare și susținerea tratamentului, precum și sprijin psihosocial pentru a asigura respectarea tratamentului. Acesta este un aspect deosebit de important, având în vedere că acești pacienți aparțin adesea unor categorii defavorizate din punct de vedere social și economic”. Ca urmare, pentru pacienții cu TB deplasarea la Spital trebuie să fie ușor de realizat, iar locația Mârzescu este opțiunea preferată;
 • – ,,planul de îngrijire individualizat la pacienții cu TB trebuie să cuprindă evaluarea altor boli și trimiteri la tratamentele aferente, acordându-se o atenție deosebită celor despre care se știe că afectează rezultatul tratamentului” (Standardele internaționale de îngrijire a tuberculozei (International Standards for Tuberculosis Care – ISTC, actualizate 2017). Poziționarea locației Mârzescu față de celelalte unități sanitare permite scurtarea timpului și astfel creșterea eficienței consulturilor interdisciplinare;
 • – ,,indiferent dacă pacientul TB este sensibil sau rezistent la medicamente, tratamentul este adesea de lungă durată şi dificil de urmat, iar problema lipsei de aderenţă, în special la retratamente, reprezintă o nevoie de strategii centrate mai mult pe pacient” (H.G. nr. 121/2015 pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei în România). De aceea, pe perioada monitorizării și evaluării tratamentului sunt necesare facilități pentru pacienți, atât din punct de vedere al deplasării la Spital cât și al serviciilor acordate (medicale și hoteliere), iar locația Mârzescu este opțiunea preferată.
Alte articole:   Brașovul devine gazda unui eveniment marca Retromobil Club Romania, în weekend

În considerarea tuturor celor anterior menționate, din punct de vedere strategic, impactul social este benefic și de interes pentru comunitate, respectiv:

 1. Locația identificată corespunde exigenţelor pe care le presupune specificul Spitalului, întrucât locația propusă are și în prezent destinația de spital și este prevăzută cu o zonă verde (parc interior),asigurând un perimetru de protecţie sanitară.
 2. Se va îmbunătăţii infrastructura de diagnostic şi tratament a tuberculozei, precum și a serviciilor de îngrijiri pe termen lung pentru pacienţii cu boli pulmonare care necesită ventilaţie mecanică, alte patologii pulmonare cronice și a celor de îngrijiri paliative.
 3. Crește siguranța pacienților prin urmărirea cu rigurozitate a pacienților TB care se prezintă la Dispensarul TB și necesită internare în regim de spitalizare continuă.
 4. Amplasarea Compartimentului de spitalizare de zi în imobilul care cuprinde și Ambulatoriul integrat va determina creșterea numărului de spitalizări de zi și reducerea internărilor în regim de spitalizare continuă, crescând eficiența generală a Spitalului.
 5. Legăturile uşor accesibile între structurile medicale și paraclinice vor determina obținerea rapidă a rezultatelor investigațiilor și reducerea importantă a timpilor de reacție în cazul urgențelor medicale.
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate