Autorităţile doresc să mărească rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului

tiberiu chirilasPrimarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, a declarat că, la această oră, se încearcă gasirea unei solutii pentru finantarea extinderii rezervatiei de zimbri.

„Autoritatile judetene mi-au confirmat ca doresc sa sprijine extinderea aceastei rezervatii care este pana la urma si  a judetului nu doar a comunei. Judetul este membru al asociatiei care o administreaza. Mâine vom avea o intalnire in care vom vorbi despre mai multe variante de cost oferite de proiectanti. Avem variante mai suportabile, mai accesibile, altele exact cum ar trebui, la maximum de dotari”, a precizat Chirilaș.

În acest moment, în rezervație sunt 36 de exemplare, care habitează pe o suprafață de 12 hectare. Edilii doresc să să extindă rezervația la 80 de hectare.

„Orice rezervatie are aceasta menire, de a reda la finalul activitatii animalele, sa populeze muntii cu exemplare de zimbri. Ca o paranteza, in judetul Neamt zimbrilor li s-a dat drumul in afara rezervatiei, iar cateva animale s-au intors in tarc, le era mai usor sa se hraneasca acolo. La final de an, in toate rezervatiile din lume se publica un catalog al animalelor care «pot fi puse la dispozitie», tocmai pentru a se evita cosangvinizarea”, a afirmat primarul Vămii Buzăului.

În altă ordine de idei, Tiberiu Chirilaş a anunţat că, la începutul lunii septembrie, comuna Vama Buzaului a semnat cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale un contractul în valoare de 1,5 milioane lei pentru dotarea caminului cultural. Ultimul concert sustinut în aceasta sala a fost al lui Tudor Gheorghe, iar ultima piesa de teatru, a fost Take, Ianke si Cadar, cu Doru Ana, Mihai Urs si Ioan Gyuri Pascu: „Dotam din punct de vedere scenic caminul, cu cortina, pantaloni etc., sonorizarea, iluminatul, incalzirea si chiar cu scaune, pentru ca acest camin sa se ridice la ceea ce il defineste numele, un lacas de cultura”.

Distribuie dacă îți place!