Anchetă penală în cazul morții pilotului de planor, dispărut în munții Ciucaș

Anchetă penală în cazul morții pilotului de planor, dispărut în munții Ciucaș

planor

20.05 Acţiunea de căutare a planorului dispărut, care a decolat joi de la Ghimbav, a fost suspendată.

Operaţiunea a fost sistată pe timpul nopții, din cauză că zona căutărilor este una dificilă și de risc. Cercetările vor fi reluate sâmbătă dimineață, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Raed Arafat.

16.15 Peste 650 de oameni și 99 de vehicule și aeronave sunt implicate în căutările pilotului planorului a cărui dispariție a fost sesizată joi, potrivit unui comunicat al Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Alături de elicopterele MAI și ale Ministerului Apărării Naționale (MApN), la această operațiune participă patru avioane aparținând Aeroclubului României și un elicopter aparținând unei firme private. Pentru acoperirea eficientă a perimetrului de căutare, fiecare aeronavă desfășoară misiuni în zone prestabilite.

Sunt implicate resurse și de la Salvamont, Ocolul Silvic și Transsylvania Offroad Club.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, este informat permanent de evoluția operațiunilor de căutare care sunt coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, se precizează în comunicat.

Toate informațiile care sunt primite de către structurile implicate în misiune, precum și cele venite din partea cetățenilor sunt verificate în teren.

Pentru eficientizarea operațiunilor de căutare-salvare au fost consultați inclusiv specialiști și piloți din cadrul Aerodromului Ghimbav, care au efectuat frecvent zboruri în perimetrul unde s-a executat și zborul de ieri al planorului.

15.40 Informaţia potrivit căreia ar fi fost găsit corpul pilotului braşovean este falsă. La această oră, toate unităţile MAI şi MApN implicate în căutarea pilotului continuă cercetările. Raed Arafat a anunțat că nu a fost găsit nici planorul, nici pilotul, încă!

Alte articole:   Lucian Patrașcu (PSD), candidat CJ Brașov – „Schimbarea este necesară pentru că în afară de aeroport, județul Brașov este lăsat de izbeliște”

15.20 Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu la data de 6 august 2015 şi au deschis un dosar penal, având în vedere faptul că, în aceeaşi zi, un planor care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30 a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului din oraşul Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

„Din primele cercetări a rezultat că pilotul a închiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personală, iar în temeiul acestei relaţii contractuale, a fost condus cu un avion în masivul Postăvarul, de unde a iniţiat procedura de zbor. În cauză au fost demarate acţiunile de căutare ale aparatului de zbor, fiind activate structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaţională pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor şi ROMATSA. Până în prezent aparatul de zbor nu a fost identificat, însă misiunile de căutare continuă, iar pe măsura derulării cercetărilor va fi informată opinia publică”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

14.35 Reprezentanţii ISU continuă căutările și spun că procedura este de a nu se sista căutările până când una dintre echipe nu ajunge la locul unde a fost văzut planorul şi confirmă existenţa cadavrului pilotului. Abia în acel moment se va da ordinul de sistare a cătutărilor.

Alte articole:   EXCLUSIV Povestea rezervației de zimbri de la Vama Buzăului. Nașterea zimbrilor, un ritual fantastic!

„Deocamdată nu putem spune nimic oficial. Un pădurar de la regia locală a pădurilor din Tărlungeni, cu un poliţist şi echipa de la ISU au plecat spre locul unde s-a anunţat că ar fi prăbuşit planorul. Ei oricum nu vor avea semnal la telefon decât după ce vor reveni în aria de acoperire”, ne-a declarat şi primarul comunei Tărlungeni, Kiss Iosif.

13.44 Pilotul a fost găsit mort, în munții Ciucaș, la limita cu județul Prahova, pe versantul dinspre Braşov al vârfului.

Mai multe echipe au plecat spre locul unde acesta s-a prăbușit. Mircea Crăciun avea 56 de ani și mii de ore de zbor la activ.

Reprezentanţii Salvamont Braşov au precizat: „Corpul pilotului a fost găsit de o localnică care era la cules de afine. Zona este situată în apropiere de localitatea Tărlungeni, cadavrul fiind în apropiere de aparatul de zbor. Echipele Salvamont au plecat să recupereze trupul pilotului”.
13.00 Planorul dispărut seara trecută ar fi fost localizat în urmă cu scurt timp, potrivit unor surse citate de Antena 3. Nu se știe nimic despre pilot.

7.50 Mai multe echipe mixte, la sol, formate din salvamontiști și jandarmi au început, în această dimineață, căutarea unui pilot care este dat dispărut, după ce nu a mai dat niciun semn după ce a zburat ieri cu un planor.

De asemenea, patru avioane și cinci elicoptere, de la aeroclubul de la Ghimbav și MApN, au început căutările, în județele Brașov, Argeș, Dâmbovița și Prahova, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, cpt. Ciprian Sfreja.

Alte articole:   Elevii și studenții pot depune cereri pentru a primi 200 de euro pentru achiziționarea de calculatoare

mircea craciunEste vorba despre unul dintre cei mai experimentați piloți de planoare, Mircea Crăciun (foto). Aeroplanul a fost lansat deasupra stațiunii Poiana Brașov, iar ultimul semnal prin GSM a fost primit prin releul de la Predeal.

Deși planorul a dispărut joi, în jurul orei 12.30, alarma a fost dată de ROMATSA abia în jurul orei 22.00. Planorul are o raza de zbor de peste 200 de kilometri, motiv pentru care cercetările sunt îngreunate, având în vedere că este o arie extrem de întinsă.
Având în vedere că nu există semna GSM, salvatorii presupun că aparatul s-a prăbușit sau a aterizat forțat într-o zonă nelocuită, cel mai probabil în munți.

Vineri dimineaţă, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că ministrul Mircea Duşa a aprobat participarea forţelor şi mijloacelor MApN la acţiunea de căutare-salvare a pilotului planorului dispărut joi.

”Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 5.30, şase militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung Muscel s-au alăturat echipelor de jandarmi montani şi reprezentanţilor Direcţiei Silvice Argeş care efectuează căutări în zona Fundata-Dragoslavele. Suplimentar, începând cu ora 7.15, la acţiune participă şi trei elicoptere IAR 330 PUMA (două de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi unul de la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni), echipajele având în compunere echipe de căutare-salvare”, afirmă reprezentanţii MApN, precizând că solicitarea de sprijin a fost făcută de către Ministerul Afacerilor Interne.

Distribuie dacă îți place!