98 de ani de la zborul deasupra Codlei al lui Albert Ziegler, pionier al aviației mondiale

98 de ani de la zborul deasupra Codlei al lui Albert Ziegler, pionier al aviației mondiale

Mâine se implinesc 98 de ani de cand codleanul Albert Ziegler a stabilit recordul de altitudine  prin zborul sau deasupra Magurii din 19 octombrie 1913, in timpul caruia a reusit performanta de 3.000 de metri, remarcabila pentru acea perioada de pionierat, constituind un punct marcant in istoria mondiala a aviatiei, notează ăntr-un articol biografic excelent codlea-info, sub semnătura lui George Nica.

Albert Ziegler s-a nascut intr-o familie de tarani sasi din Codlea, la 9 aprilie 1888 si a copilarit pe Langgasse (str. Lunga), unde a avut primul contact cu lumea aviatiei atunci cand a descoperit ca umbrela cu care se juca pe sura a planat cand a scapat-o din mana.

Alte articole:   Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Mai tarziu se spune ca a construit primul planor folosind doua umbrele ale tatalui sau. A intrat in contact cu lumea tehnicii dupa terminarea scolii primare cand a invatat meseria de lacatus la Brasov. Inca de pe timpul uceniciei s-a  remarcat prin interesul acordat telegrafiei si a lucrat la un motor care trebuia sa functioneze fara benzina, proiect pentru care Camera de Comert si Meserii din Brasov i-a acordat un premiu.

În anul 1911 s-a mutat in Germania pentru a-l asista pe printul Sigismund von Preussen la construirea unui planor şi este angajat de constructorii de aeroplane Rumpler, Wright şi Garuda.

În luna aprilie a anului 1912 firma Siemens-Schuckert i-a donat un atelier, scule și un motor de 50 cai putere, folosit de Albert Ziegler la constructia primului său avion monoplan, cu care a sustinut in iulie 1913 examenul de pilotaj si zboruri demonstrative. Inovatia pusa in aplicare la constructia avionului a fost aripa in V, care a modificat aerodinamica, crescand astfel manevrabilitatea. Noutatea a fost remarcata si apreciata de specialisti, presa vremii numind creatia ,,Pfeilflugzeug” (avion săgeată).

Alte articole:   Cât costă să mergi la schi în România, comparativ cu Bulgaria și Austria

In afara activitatii prezentata punctual, Albert Ziegler a construit mai multe serii de planoare pe care le-a lansat si pilotat la periferia Codlei, in locul numit azi Poligon. De asemenea a construit planoare care au intrat in dotarea primei scoli de pilotaj de la Sanpetru dar si pentru alte scoli similare nou aparute in tara.

Mai multe despre acest pionier al aviației din Codlea, CITIȚI AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate