Luna septembrie a început la Codlea cu un frumos şi important eveniment- ” Întrunirea saşilor codleni de pretutindeni„. Importanţa acestui eveniment a fost dublată de faptul că în acest an se împlinesc 800 de ani de la de la venirea cavalerilor Teutoni în Tara Bârsei şi 800 de ani de la atestarea Cetăţii Negre situată pe versantul sud-vestic al Măgurii Codlei la o altitudine de 980 metri.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Saşilor Codleni din Germania şi Biserica Evanghelică din Codlea.
Manifestările s-au întins pe trei zile (08-10.09.2011) scriind o filă de poveste în cartea isoriei codlene cuprinzând un program diversificat : deschiderea oficială în Cetatea Fortificată, expoziţia „800 de ani Ţara Bârsei”, expoziţia cercului de lucru manual din Codlea în incinta „Sălii Morres” , program cultural la Casa de Cultură a Municipiului Codlea, slujbă cu Sfânta Împărtăşanie în Biserica Evanghelică, comemorarea celor dispăruţi- cu depunerea de coroane de flori în Cimitirul Evanghelic, discuţii istorice codlene în aula Şcolii Germane (fostul Liceu Forestier) .
A 3-a întâlnire săsească s-a terminat cu Concert al formaţiei „Tromba Felix” din Sibiu, cei prezenţi fiind delectaţi cu muzică ambientală în curtea Cetăţii Fortificate din Codlea.
Comunitatea săsească a avut şi are un rol foarte important pentru Codlea, tradiţiile şi obiceiurile săseşti deschizând orizonturi culturale de o mare valoare începând încă de la primele atestări ale Zeiden ( denumirea germană pentru “Codlea”) şi continuând şi astăzi.
Reprezentanţi ai comunităţii săseşti din România au fost prezenţi la acest eveniment exprimându-şi bucuria de a se afla la Codlea şi de a se simţi alături de oaspeţii veniţi din toate colţurile lumii şi de codlenii rămaşi acasă ca într-o mare familie, anunţând următoarea întrunire a saşilor de pretutindeni pentru anul viitor în iunie.
Alexandru Popa, primarul municipiului Codlea: “Primăria Codlea a venit în sprijinul comunităţii săseşti, înlesnind aceasta a 3-a întâlnire a saşilor codleni prin sprijinul financiar acordat pentru renovări ce s-au făcut în Biserica Evanghelică din Codlea. Dorim să ducem mai departe această tradiţie şi vom acorda sprijin oricând pentru astfel de iniţiative.”
Rekkert Rudolf, consilier local din partea Forumului German, mesaj pentru oaspeti:”Este o onoare pentru locuitorii Codlei să vă aibă ca oaspeţi în acest an aniversar . Codlenii nu vor uita că dumneavoastră, bunicii, străbunicii şi inaintaşii dumneavoastră au fost cei care au contribuit la dezvoltarea acestei localităţi de-a lungul secolelor.”
Erwin Albu, fost consilier local: „Ca membru al comunităţii germane, mă bucur enorm că se menţine această tradiţie a întâlnirilor şi mă bucur enorm să revăd atâtea chipuri dragi. De 60 de ani, cei plecaţi se întâlnesc regulat în Germania unde s-a format una dintre cele mai bine organizate asociaţii ale codlenilor „Zeidner Nachbarschaft”-„Vecinătatea Codlenilor”, care are numeroase activităţi de păstrare şi de transmitere din generaţie în generaţie a istoriei oraşului nostru. Pentru a treia oară, această întâlnire se desfăşoară în Codlea. Comunitatea săsească codleană a preţuit întotdeauna locurile natale. Cinste celor care îşi iubesc rădăcinile. Saşii au fost şi vor rămâne întotdeauna cel mai bun exemplu despre cum să trăieşti ca o comunitate.”
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BbJQeGUoBl4?hl=en&fs=1&w=425&h=349]