Vremea în Octombrie. Zile cu temperaturi de vară, dar și ploi în majoritatea regiunilor

Vremea în Octombrie. Zile cu temperaturi de vară, dar și ploi în majoritatea regiunilor

Vremea se va menţine însorită zile în şir în luna octombrie, deşi temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 – 7 grade Celsius decât în septembrie, iar nopţile vor deveni tot mai reci, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” ce depăşesc 35 – 38 de grade Celsius chiar şi în luna octombrie, susţin meteorologii, potrivit Agerpres.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât în mod obişnuit la începutul luni octombrie la nivelul întregii ţări, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată, local, în regiunile estice şi sud-estice.

În săptămâna 28 septembrie – 5 octombrie, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, centrale, nordice şi nord-estice, iar în regiunile sudice va fi în general deficitar. Temperaturile medii ale aerului vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice şi vestice.

Între 1 și 5 octombrie se va observa o răcire semnificativă, după care temperaturile cresc din nou și rămân ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și vestice.

În săptămâna 5 – 12 octombrie, cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în nord-vest, dar şi uşor mai coborâte în sud-est. Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în regiunile sudice.

După 5 octombrie, un nou val de aer cald aduce maximele termice până spre 25-28 de grade în sudul țării, în timp ce în nord se vor înregistra frecvent 20-25 de grade.

În perioada 12 – 19 octombrie, regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În jurul datei de 10 octombrie, ploile încetează și în nord-vestul României, iar în restul țării se vor apropia de cel normale pentru acest interval. În sudul se vor atinge maxime de 20-25 de grade, în timp ce în nord acestea se vor situa în general între 17 și 22 de grade, ușor mai scăzute doar în depresiunile din estul Transilvaniei.

Începând cu acestă săptămână cresc șansele de apariție a ceții de în vai și în depresiuni, urmând să persiste tot mai mult cu apropierea de sezonul rece, până spre orele prânzului, în mod izolat. Tot în zonele cu vai și în depresiuni noaptea temperaturile vor coborî frecvent sub 0 grade Celsius și va începe să se formeze brumă și va apărea și fenomenul de îngheț al solului. 

În săptămâna 19 – 26 octombrie, cantităţile de precipitaţii vor fi local deficitare în regiunile din nord- vestul ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în regiunile sudice, cu maxime de 15-20 de grade, în timp ce în nord  vor fi cuprinse între 12 și 17 grade, chiar ușor mai scăzute în depresiunile intramontane, 10-11 grade Celsius.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate