Vinul Moldovei, descoperit și savurat de către brașoveni

Vinul Moldovei, descoperit și savurat de către brașoveni

Pe 15 iunie, la Brașov, a fost inaugurată expoziția „Republica Moldova prezintă” la care au participat 50 de producători basarabeni din diverse domenii în prezența autorităților locale și din Moldova.

În economia Republicii Moldova un loc important îl ocupă producția și exportul de vinuri, tocmai de aceea, la această expoziție este invitat și „Vinul Moldovei. O legendă vie”, brandul de țară vitivinicol din care fac parte toți producătorii de vin din Moldova. Timp de 3 zile, specialiștii Vinul Moldovei/ Wine of Moldova  oferă specialiștilor HORECA, celor din mediul de business brașovean și posibililor parteneri diferite sesiuni de degustare de vinuri emblematice provenind din zone cu Indicație Geografică Protejată (IGP) ale Republicii Moldova.

„Vinul Moldovei devine un produs tot mai cunoscut pe piețele internaționale și tot mai solicitat de consumatorii externi. Creșterea volumului de exporturi a înregistrat o tendință ascendentă, însă marea performanță este că am reușit să creștem valoarea vinului exportat peste hotarele țării. România, după bilanțul anului 2017 este prima piață ca și volum și a doua ca și valoare pentru exportul vinurilor moldovenești. Ne bucurăm că frații noștri de peste Prut apreciează vinul nostru și că notorietatea acestuia crește în fiecare an”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Calitatea, reputaţia şi caracteristicile distinctive ale vinurilor moldovenești care provin din cele 3 zone IGP sunt determinate de diferiți factori precum sol, climă, pedologie, soiuri, procese tehnologice, toate acestea oferind vinului tipicitate și unicitate. În acest moment, în Moldova sunt delimitate trei zone viti-vinicole: Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian, fiecare zonă având terroir-ul său specific, așa cum este Bordeaux în Franţa sau Chianti în Italia. IGP-urile semnifică un proces care urmăreşte trasabilitatea produsului, de la vie până în sticlă, iar aceste certificate se eliberează după un lung proces de (auto)control, intern şi extern. Vinul cu inscripție IGP este confirmat prin analiză chimică, dar și prin avizul unei comisii de degustare (formată din experţi), iar tot procesul de producţie trebuie să respecte un amplu caiet de sarcini.

„Vinurile moldovenești se obțin din diferite soiuri de struguri, cel mai întâlnite fiind Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon, Muscat Ottonel, Aligote și Fetească Regală.  Una dintre principalele caracteristici este folosirea în cupaje a soiurilor locale, precum Fetească Albă și Fetească Regală, ceea ce conferă produsului final note tipice fructuoase, florale şi un gust proaspăt.  În anul 2017, Republica Moldova a înregistrat cea mai mare producție de vinuri din ultimii șapte ani, circa 18 milioane de decalitri, fiind exportat în peste 64 de state membre la nivel mondial, în special în UE și Asia”, a declarat Marina Gospodarenco, șef departament Dezvoltarea Piețelor Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova .

ONVV din Republica Moldova este expertul numărul 1 în sectorul vinitiviticol are un program vast de promovare a vinurilor moldovenești în România. Expoziția „Republica Moldova prezintă” are loc în perioada 15-17 iunie, în Piața Sfatului din Brașov,  unde sunt așteptați toți brașovenii care vor avea ocazia să descopere unicitatea produselor din Moldova.

Distribuie dacă îți place!