Vinerea Mare. Răstignirea, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos 

Vinerea Mare. Răstignirea, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos 

Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor. Este zi de mare doliu a întregii creștinătați pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. 

Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, este ziua cea mai neagră din istoria Creştinismului. Este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii.  

Din Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălandu-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea. 

Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi și țintuite fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful acestuia se fixă o scândură pe care era consemnată vină condamnatului, în cazul Domnului: “Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”. 

Alte articole:   Parlamentare 2024. AEP - rezultate finale Senat: PSD - 22,30%, AUR - 18,30%, PNL - 14,28%

Trupul mort, coborât de pe cruce, putea fi aruncat într-o groapă comună, împreună cu instrumentele execuției sau putea fi încredințat oricui s-ar fi milostivit să-l îngroape – explică crestinortodox.ro

Din Sfintele Evanghelii cunoaștem că Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce și l-a îngropat împreună cu Nicodim, în mormântul sau aflat într-o grădina din apropierea locului răstignirii. 

Vinerea Mare, zi aliturgică 

Împreună cu Biserica, în sfânta şi marea Vineri rememorăm răstignirea şi moartea pe cruce a Mântuitotului Iisus Hristos. De aceea, aceasta este una din acele zile aliturgice, adică în care nu se oficiază sf. Liturghie. 
 
În Vinerea Mare se ţine post negru, iar seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf.   

Alte articole:   Colinde, întâlniri cu Moș Crăciun şi bunătăți tradiționale la Târgul de Crăciun din Făgăraș. Programul complet al evenimentului

Tradiția spune că cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea Epitafului nu vor suferi de dureri de ochi. 

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Patimilor 

În Vinerea Mare nu ai voie să mănânci urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. De asemenea, nu este bine să consumi oțet, pentru ca buzele lui Iisus au fost udate cu oțet atunci când a cerut apă. 

O altă superstiție spune că nu este bine să te tunzi în această zi. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer. 

Alte articole:   Cine este Dorina Barcari, viitoarea senatoare AUR de la Brașov?

În Vinerea Paştilor trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. 

De Vinerea Mare, este bine să ții post negru, fără apă și mâncare, pentru spor și sănătate. 

Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. 

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie. 

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate