„Viermele de foc” invadează mările din jurul Italiei. Ce se întâmplă dacă îl atingi

„Viermele de foc” invadează mările din jurul Italiei. Ce se întâmplă dacă îl atingi

Viermele de foc” invadează mările din jurul Italiei. Dacă îl atingi vei simţi senzație de arsuri, eritem, mâncărimi și forme ușoare de amorțeală.

Hermodice carunculata, viermele cu barbă sau viermele de foc, acum mai este denumit, este un tip de vierme marin aparținând familiei Amphinomidae, originar din Oceanul Atlantic tropical și Marea Mediterană, scrie G4Media.

Din cauza schimbărilor climatice, acesta invadează aproape toate zonele marine din Italia, notează Corriere della Sera.

Știrile din ultimele zile din peninsulă despre răspândirea crescută a acestuia în regiunile sudice provoacă îngrijorare în rândul operatorilor de turism.

”Viermele de foc” mai puțin „malefic” decât sugerează numele. Prezența sa în apele de scăldat poate fi comparată cu cea a meduzelor, care pot face înotul mai puțin plăcut în cazul unui contact neintenționat. Dar pentru oameni nu este letală.

Alte articole:   Cinci puncte de prim-ajutor pe timp de caniculă, în Făgăraş

În Mediterana, prezența viermelui colorat a fost semnalată în literatura științifică încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, prima mențiune fiind făcută în 1832. Dar teritoriul său preferat a fost întotdeauna cadranul sudic al Mare Nostrum și, în special în ceea ce privește Italia, coastele ioniene.

Cu toate acestea, în ultimii ani, prezența sa a fost înregistrată și în zone mai nordice, în special până în Arhipelagul toscan, în Marea Tireniană și de-a lungul coastelor Apuliene ale Mării Adriatice.

Care este riscul pentru oameni

În cazul unei întâlniri întâmplătoare, care ar fi riscul pentru oameni? Ceva asemănător cu ce se întâmplă în cazul înțepăturilor de meduză: o descărcare puternică de înțepături cauzată de peri albi care acoperă spatele viermelui. Filamentele inoculează o toxină care provoacă arsuri, eritem, mâncărimi și forme de parestezie sau amorțeală.

Alte articole:   VIDEO Accident spectaculos pe DN 6, în Dolj: Un TIR a intrat pe contrasens și a lovit două mașini

La om, efectele sunt limitate, dar la alte animale marine mai mici decât noi, aceste înțepături induc o paralizie care permite Hermodice-ului să le atace și să se hrănească cu ele.

Dieta sa este de fapt foarte variată și variază de la organisme moarte sau muribunde (este considerat unul dintre gunoierii mării) până la arici de mare, stele de mare și meduze.

De asemenea, poate profita de peștii prinși în părțile exterioare ale plaselor fixe ale pescarilor sau ale celor folosite pentru acvacultură. Nu este o coincidență faptul că pescarii angajați în manevrarea plasei sunt adesea cei care sunt înțepați.

Continuarea articolului AICI.

Alte articole:   Au început lucrările de construire a unui nou corp la Spitalul Municipal Săcele

Foto: Getty Images

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate