VIDEO Sâmbătă, 17 decembrie, la Muzeul de Etnografie din Brașov a avut loc un dublu eveniment: lansare de carte și șezătoare

VIDEO Sâmbătă, 17 decembrie, la Muzeul de Etnografie din Brașov a avut loc un dublu eveniment: lansare de carte și șezătoare

Sâmbătă, 17 decembrie, la Muzeul de Etnografie din Brașov a avut loc ultima întâlnire din acest an a Șezătorii din Șcheii Brașovului.

Șezătorile sunt un prilej de a ne întâlni, a schimbă modele, a lucra împreună, dar și un bun prilej de a  afla lucruri noi despre tradițiile locului. un bun prilej de a  află despre înaintașii noștri și în același timp sunt adevărate acte de cultură.

La această întâlnire, în decorul minunat al expoziției ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei”, muzeul a găzduit și o lansare de carte. Cea de a patra cărți din seria poveștilor scrise de Ion Dragoslav, ”Legenda Florii Soarelui” la editura Pavcon Bucuresti. O carte frumos ilustrată de artista brașoveană Alexandra Gold. Alexandra a ales ca personajele să poarte veșminte inspirate din zona Șchei și Săcele.

Cărțile din seria ”Legendele florilor”, din care face parte și ”Legenda Florii Soarelui”, sunt un minunat cadou de Crăciun pentru orice copil.

Se găsesc la magazinele Muzeului de Etnografie Brașov și Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului.

Ilustratoarea Alexandra Gold a ales să fie prezentă la această lansare într-un frumos costum din Șcheii Brașovului. Cu emoții spunea că s-a simțit ca o prințesă.

Motivele folosite pentru ornamentarea îmbrăcămintei au fost digitizate de doamna Melinda Puskas. Cartea a fost realizată în colaborare cu Antonela Cristina Lungu – Motive Tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi.

Volumul conține și ilustrații alb-negru pe care copiii – și nu numai – le pot colora, precum și un cod QR prin a cărui accesare se poate asculta povestea.

Expozitia ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” prezintă și câteva din obiceiurile de nuntă practicate în această comunitate.

Mireasa mergea la cununie îmbrăcată în costumul de fată. Purta pe cap o panglică roșie, prinsă la ceafă, lungă până la poalele fustei, și „Bortenul”. Atașa, în față, o coroniță din flori albe. La spate, mai multe panglici lungi, flori artificiale și ace din sticla colorată.

După cununie, avea loc oferirea darurilor pentru miri. O ocazie în care mireasa primea cadou elemente de port pentru găteala capului.

Fetele de măritat purtau ca semn distinctiv Borten-ul negru din catifea accesorizat cu panglici brodate. Panglicile atârnă pe spate lungi cât rochia din brocard albastru.

Cămașa albă din pânză fină, încrețită la gât cu model galben brodat, avea o mânecă amplă decorată pe mijloc cu o broderie realizată în tehnica ajurului, cu fire trase, cu motive florale stilizate. În talie purtau un cordon metalic și un șorț alb din tul cu decor floral tamburat cu alb și galben.

De exemplu, în localitatea Meșendorf, zona Rupea, mama mirelui așeza pe masa pregătită pentru daruri o pernă, unde punea un voal alb din tul brodat /„Schlyjerdeoch” și acele pentru cap, iar mama miresei dăruia o căiță albă /„Heuf” cu panglici roz. Aceste cadouri cu valoare simbolică sugerau statutul de femeie măritată.

Mai multe detalii despre costumul tradițional al sașilor, în care găteala capului ocupă un loc important, aflați la Muzeul de Etnografie Brașov din Bdul Eroilor nr. 21A, de miercuri până duminică, de la 9.00 la 17.00. Expoziția ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” va putea fi vizitată până la începutul anului viitor.

Lansarea cărții ”Legenda Florii Soarelui” la Muzeul de Etnografie din Brașov

Sursa text: Muzeul de Etnografie Brasov

Sursa foto: Viviana Costan Moiseanu, Alexandra Gold

https://newsbv.ro/2022/05/29/fan-benzi-desenate-alexandra-gold-te-duce-in-lumea-fantasticului-cu-ajutorul-culorilor/

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate