VIDEO Prima Școală Românească are nevoie de bani pentru a-și pune în valoare patrimoniul

VIDEO Prima Școală Românească are nevoie de bani pentru a-și pune în valoare patrimoniul

Preotul Sebastian Pârvu, directorul Primei Școli Românești a declarat, într-o conferință de presă, că instituția ar mai avea nevoie de o finanțare în valoare de un milion de lei pentru a pune in valoare patrimoniul cultural.

Suntem în al treilea an în care tot procesăm colecții, igienizăm spații și ridicăm nivelul în care putem trasa patrimoniul. Am descoperit că sunt colecții foarte valoroase. Am descoperit că suntem abia în faza în care inventariem, catalogăm, conservăm la nivel primar și încercăm oarecum să vedem care sunt urgențele, pentru că o mare sau o parte din patrimoniu are și probleme de fragilizare, trebuie restaurat, dar pentru a ajunge la restaurare înseamnă încă un pas înainte la care doar încă visăm.

Deci patrimoniu poate fi împărțit așa în mare, avem foarte multe cărți, cărți vechi, avem foarte multe documente, peste 30.000 de documente, asta însemnând fel și fel de hârtii, de la vederi la scrisori la adrese, la fel și fel de lucruri. Deci asta este partea legată de hârtie. Avem icoane pe lemn, avem icoane pe sticlă, avem obiecte de cult, potir, cruci, fel de fel de elemente care țin de biserică, avem podoabe, avem elemente de feronerie, avem țesături, a spus pr. Sebastian Pârvu, directorul Primei Școli Românești.

Consiliul Județean Brașov a alocat în acest an pentru Prima Școală Românească suma de 160.000 de lei.

V-am chemat pentru că în 2021, când ne-am întâlnit la prima școală românească, tot în forma asta cu presa brașoveană, când alocasem 21.000 lei pentru această lucrare la prima școală românească, ați fost neplăcut surprisă, ne spune domne, dar chiar așa, așa sunt de dim și alocați dvs. pentru un acel obiectiv și ar trebui să vă dau dreptate și să ne gândim să ne concentrăm ca în anul următor să alocăm o sumă în funcție de nevoie. Nevoia a fost de 140.000 lei, am alocat-o, iar anul ăsta de 160.000 lei și continuăm să alocăm sume de bani ca să se termine această această obiectivă, această lucrare. Deci cumva suntem partea integrate și nu puteam să facem o conferință de presă fără a avea presa de partea noastră”, a spus Tudorică Serban, președintele Consiliului Județean Brașov.

Alte articole:   FOTO Fundația Conservation Carpathia a deschis Centrul de vizitare „Casa Castorului” în comuna Rucăr

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate