VIDEO Părintele Dănuț Benga, incursiune în istoria de 1000 de ani a Protopopiatului Brașov

VIDEO Părintele Dănuț Benga, incursiune în istoria de 1000 de ani a Protopopiatului Brașov

Joi seară (7 decembrie), la Cercul Militar Brașov, a avut loc lansarea monografiei -album „Protopopiatul Ortodox Român Brașov”. O lucrare impresionantă prin dimensiuni și amploarea cercetării.

Lucrarea, tipărită cu binecuvântarea IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopului Sibiului și Mitropolitul Ardealului, evidențiază în adâncimea monografică a studiului istoria rezistenței ortodoxe la Brașov, începând cu secolul XI – în special de la începutul secolului al XVII-lea.

„O istorie pe cât de venerabilă, pe atât de zbuciumată”, după cum întărește IPS Laurențiu Streza, oferind în ceea ce privește orizontala actualității, adică a albumului, imagini din interioarele bisericilor ortodoxe din protopopiatul brașovean, detalii de fresce și înscrisuri, respectiv imagini exterioare, toate de o deosebită calitate, realizate de Laurențiu Tătulescu și Dan Dumitru Cojan.

Proiectul acestei ample lucrări a fost coordonat de părintele protopop Dănuț-Gheorghe Benga, iar concepția grafică aparține preotului Florin Bleoca. Lucrarea debutează cu un amplu studiu al istoricului protopopiatului și continuă cu prezentarea celor 52 de parohii și a celor 10 unități misionare.

Alte articole:   Președinte de secție de votare, rănit

Istoricul protopopiatului, realizat în prelungirea istoricului localității

Evidențiază șirul protopopilor brașoveni, din care nu lipsesc cunoscuții preoți Pătru cel bătrân, Dobre, Iane, Mihai, Vasile cronicarul, cei doi Vasile Holban, Grizii: Vasile și Eustratie, Baranii: Florea și Teodor, Tempeștii: trei Radu Tempea dintre cei cinci care au constituit vertebre ale conștiinței românești, Ioan Popasu, Iosif Barac, Ioan Petric, Vasile Saftu, Iosif Blaga, Nicolae Stinghe, Ioan Comșa, Vasile Coman, Zenofie Moșoiu, Vasile Prodea și actualul slujitor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cetate, părintele Dănuț Benga.

Paginile de prezentare a parohiilor, bisericilor și unităților misionare sunt, de asemenea, încărcate de date istorice. De altfel, Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, care deschide seria de prezentări, încheiată cu cea dedicată Muzeului Primei Școli Românești, Biserica Sf. Treime din Cetate, Biserica Sf. Treime din Brașovul Vechi, Biserica Sf. Treime din Dârste, Biserica Sf. Treime de Pe Tocile, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cetate, Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Groaveri, adică bisericile vechi ale Brașovului, nu pot fi prezentate altfel decât pe această verticală diacronică.

Alte articole:   George Scripcaru a votat la alegerile parlamentare

Sunt evidențiate pictura, numele semnificative de preoți slujitori în aceste lăcașe, cărțile de folosință din zestrea bisericilor, vechile obiecte de cult din patrimoniu, dar și numele marilor personalități care se odihnesc în cimitirele acestora, spre exemplu, acea pleiadă de cărturari care își dorm somnul de veci in cimitirul parohiei Groaveri, un fel de Bellu al Brașovului, începând cu autorul versurilor imnului național, poetul Andei Mureșanu și continuând cu protopopul Bartolomeu Baiulescu, cu scriitorii și profesorii Ioan Alexandru Lapedatu, Andrei Bârseanu, Virgil Onițiu, Sextil Pușcariu, Gavril Munteanu, Constantin Lacea, Ioan Colan, cu pictorul Mișu Popp, cu muzicianul Iacob Mureșianu ș.a.

Monografie, album și ghid deopotrivă, lucrarea slujește unei prime îndreptări spre căutarea comunităților păstrătoare în jurul bisericilor care le-au organizat și îndrumat, ale unor valori spirituale și de patrimoniu material care fac din Protopopiatul brașovean un spațiu al istoriei vii și al dialogului roditor.

Alte articole:   Adrian Veştea (PNL): Am votat pentru continuarea proiectelor de dezvoltare din toate comunităţile

Și pentru că ne apropiem de sărbătoarea Crăciunului, a cărui poveste are strânsă legătură cu Nașterea Domnului Iisus Hristos, protopopul Brașovului, Dănuț Benga, ne îndeamnă să uităm de cele lumești și să ne îngrijim și de suflet în această perioadă.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate