VIDEO Expoziția „Consonanțe istorice ruso-române. Rusia țaristă la Brașov”.

VIDEO Expoziția „Consonanțe istorice ruso-române. Rusia țaristă la Brașov”.

Muzeul Județean de Istorie Brașov și Centrul Rus de Știință și Cultură au vernisat astăzi expoziția „Consonanțe istorice ruso-române: vizita Împăratului Nicolae al II-lea la Constanța (1/14 iunie 1914) și Rusia țaristă la Brașov”.

Această expoziție este primul eveniment cultural realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu instituții din Rusia specializate în domeniul păstrării și punerii în valoare a patrimoniului istoric.

Fotografiile provin din colecțiile mai multor instituții rusești partenere: Arhiva de Stat a Federației Ruse (GARF), Arhiva Centrală de Stat de documente fotofonocinematografice din Sankt-Petersburg, Arhiva Rusă de Stat a documentelor cinematografice și foto (RGAKFD).

Pentru vernisajul de la Brașov a fost aleasă ziua când se împlinesc 105 ani de la vizită oficială a Țarului Nicolae al II-lea în România.

Alte articole:   Restricții de circulație pe strada Poarta Şchei

Țarii Rusiei nu au ajuns niciodată la Brașov. Însă în cursul ultimilor trei secole, trei suverani ai Rusiei s-au aflat pe pământ românesc: Petru I (1682-1725), Alexandru al II-lea (1855-1881) și Nicolae al II-lea (1894 – 1917). Ultima vizită imperială rusă în România a avut loc pe 1/14 iunie 1914, cu foarte puțin timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. Aceasta a fost și singura vizită oficială a unui suveran rus în România și ultima vizită oficială în străinătate a ultimului țar rus.

Temele expoziției de fotografie istorică sunt vizita Țarului Nicolae al II-lea însoțit de familia sa la Constanța în iunie 1914, vizita Regelui Carol I și a Principelui moștenitor Ferdinand în Rusia, în iulie 1898, vizita Principelui moștenitor Ferdinand și a Principesei moștenitoare Maria, însoțiți de fiul lor, Principele Carol, la Petersburg, în martie 1914. Expoziția rusă itinerată la Casa Sfatului este completată cu prezentarea ,,Rusia țaristă la Brașov”.

Alte articole:   Trei rețete rapide de spaghetti din sudul Italiei bune pentru post

Expoziția rămâne deschisă la Casa Sfatului până la 31 august 2019.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate