
Casa NATO a ajuns la Braşov în 2008. Trebuia să fie un proiect pilot pentru amărâţii din Gârcini. Nu a fost să fie aşa. Acum a ajuns o ruină şi nu a adăpostit niciodată vreo familie aflată în dificultate.
Imobilul a fost adus, pe bucăţi, dintr-o fostă baza militară NATO din Germania, pe vrema când președinte la Consiliul Județean Brașov era Aristotel Căncescu. Are şase camere cu baie şi bucatarie complet utilate. A costat doar 20.000 de euro, asa ca Primăria din Sacele a crezut, la acea vreme, ca dă lovitura dacă ridica astfel locuinte sociale pentru romii din Garcini.
S-au făcut liste, criterii de selecţie pentru viitorii „locatari NATO”. Totul a fost degeaba, s-a construit fără avize, abuziv, în fondul forestier, și nu a fost folosită niciodată, spune actualul primar din Săcele, Virgil Popa. La această oră, construcția este o ruină și trebuie demolată, spune edilul.
Construcția Casei NATO face și obiectul unui dosar instrumentat de procurorii DNA Brașov, iar pe de altă parte, Primăria Săcele a acționat în instanță Consiliul Județean Brașov.
Virgil Popa speră ca procesul să se finalizeze cât mai rapid și să fie demolată construcția, pentru că în zona respectivă Primăria Săcele are un proiect cu finanțare europeană prin care să se construiască un cartier de locuințe sociale, pe o suprafață de 3 ha, pentru locuitorii din Gârcin.
De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Brașov spune că nu crede că este posibilă demolarea imobilului, pentru a nu exista suspiciuni că se încearcă distrugerea de probe în dosarul DNA. De asemenea, acesta a subliniat că există un protocol de predare – primire a imobilului din proprietatea județului în cea a municipiului Săcele, precum și hotărțr de Consiliu Județean și Consiliu Local în acest sens.
Iulia Bobaiță & Sebastian Dan