Nu departe de zidurile Bisericii Fortificate din Cincu, veche așezare săsească unde cu secole în urmă au activat bresle de cojocari, croitori, tâmplari, rotari etc, am regăsit ecourile unor vechi meșteșuguri în micul atelier al lui Uwe Constantin Boghian.
Măiestria și creativitatea lui Uwe Boghian se remarcă în sfera mai multor meșteșuguri pe care acesta le practică cu pasiune în spațiul amenajat în gospodăria proprie. Începând de la confecționarea curelelor împodobite cu motive preluate din mai multe zone ale Transilvaniei în care au trăit sași și cusute cu fire din piele colorată, până la obiectele de recuzită folosite în desfășurarea obiceiului ”Fuga lolelor” (măști, bice și clopote) și încheind cu crestăturile în lemn.
Fiecare obiect creat de Uwe reflectă nu doar îndemânarea și puterea sa creatoare, ci și entuziasmul și bucuria de a fi purtător și promotor al valorilor patrimoniului cultural săsesc și nu numai.
,,M-am născut la data de 19 aprilie 1974 dintr-o familie de croitori şi rotari în Comuna Cincu, localitate cu statut de scaun săsesc. Când am început să pricep câte ceva, viața mi s-a părut foarte interesantă şi pe urmă frumoasă. Am învățat tăbăcitul de la un vecin sas. Pielăria o știu de mic. Cojocăria am învățat-o singur, începând cu reparații la cheptare. Prima curea săsească, am făcut-o la şcoală la lucru manual. Pas cu pas, după 20 de ani m-am apucat de curele săseşti. Cercetând am descoperit în timp, 11 modele de zonă. În prezent, duc mai departe acest meşteşug, împreună cu fiul meu cel mic’’, spune meșterul Uwe Constantin Boghian.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Sursa: Serviciul Cultura Traditionala – Centrul Cultural Reduta