VIDEO Bătrâni lăsați flămânzi și fără medicamente în centre sociale private. Zeci de percheziţii la aziluri și instituții publice

VIDEO Bătrâni lăsați flămânzi și fără medicamente în centre sociale private. Zeci de percheziţii la aziluri și instituții publice

Zeci de percheziţii au loc la aziluri de bătrâni și instituții publice din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-un dosar de exploatare a persoanelor cu vulnerabilități şi abuz în serviciu.

Polițiștii și procurorii DIICOT au descins în cămine de bătrâni din apropierea Capitalei. Sunt zeci de percheziţii în mai multe județe, într-un dosar de exploatare a persoanelor cu vulnerabilități sau aflate în situații vulnerabile, transmite Digi24.

Victimele nu au primit nici mâncare, nici tratament medical în timp ce se aflau în centre sociale private.

Sunt vizate și două instituții publice care, din 2021 și până acum au dat mai multe contracte unei asociații care pretindea că prestează servicii sociale, deși nu avea experiență și nici licență de funcționare. 

Mascații au descins la aziluri de bătrâni de la marginea Capitalei. 31 de percheziţii sunt în desfășurare la această oră în șase județe și în București.

„Astăzi, 4 iulie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare”, a informat Poliţia Română.

Polițiștii și procurorii au informații că două grupări de infractori au exploatat mai mulți bătrâni care aveau dizabilități sau probleme de sănătate. Aceștia erau ținuți în condiții inumane, nu primeau hrană, tratament și nici nu erau spălați.

Alte articole:   CNAIR montează încă 400 de radare fixe. Când vor deveni funcţionale

Prejudiciul total este de peste 5,2 milioane de lei

Sunt în desfășurare percheziții și la DGASPC Ilfov, dar și DGASPC Sectorul 3.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică, a comunicat Poliția.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Alte articole:   Direcția Silvică Brașov: 178.000 de puieţi vor fi plantaţi în campania de împădurire de primăvară

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

„Având în vedere particularitățile cauzei, la unele adrese unde se efectuează percheziții domiciliare, alături de polițiști acționează  medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București,  care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple. Este  vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate, precum și identificarea și ridicarea unor mijloace de probă, mai transmite Poliţia Română.

Au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Alte articole:   Studiu alarmant privind consumul de droguri: Heroina consumată de copii de 10 ani, iar prima ţigară la doar 7 ani

15 martori vor fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov