Vești bune pentru elevi! În anul școlar 2023-2024 trenul va fi 100% gratuit. Care sunt detaliile care apar în Hotărârea de Guvern

Vești bune pentru elevi! În anul școlar 2023-2024 trenul va fi 100% gratuit. Care sunt detaliile care apar în Hotărârea de Guvern

Elevii vor putea să beneficieze de 100% gratuitate la trenuri în anul școlar 2023-2024. Iată care sunt detaliile care apar în Hotărârea de Guvern. Există o serie de pași pe care elevii trebuie să îi urmeze pentru a se bucura de acest beneficiu.

Această hotărâre le va permite să călătorească cu trenul în mod gratuit, la clasa a II-a, indiferent de distanță.

Într-un efort de a sprijini mobilitatea și accesul la educație pentru toți elevii, Guvernul a implementat o măsură prin care călătoriile cu trenul vor fi complet gratuite.

Decizia Guvernului, care este în prezent supusă consultării publice, arată că toți elevii vor avea acces gratuit la călătoriile cu trenul la clasa a II-a, indiferent de tipul de tren sau de distanță. În plus, aceștia vor beneficia și de transport naval gratuit.

Cu toate acestea, dacă doresc să călătorească la clasa I sau în vagonul de dormit, elevii vor trebui să suporte diferențele tarifare

Astfel, vor trebui să plătească costuri suplimentare pentru diverse servicii, cum ar fi rezervarea locului sau suplimentul pentru pat/cușetă.

Inițiativa nu se limitează doar la trenuri. Elevii vor primi și reduceri de 100% la biletele de metrou, în baza unui abonament lunar. Pentru a obține aceste abonamente, elevii trebuie să meargă la ghișeele din stațiile de metrou, prezentând un card contactless reîncărcabil care să ateste statutul lor de elev.

În ceea ce privește modalitatea de obținere a biletelor gratuite, elevii au mai multe opțiuni la dispoziție. Potrivit proiectului, ei pot solicita bilete de la punctele de vânzare ale operatorilor de transport feroviar, prezentând un document care să confirme calitatea lor de elev. Acest document poate fi cardul național de elev, carnetul sau legitimația de elev, adeverința emisă de unitatea de învățământ sau, în cazul unui grup de elevi, o adeverință colectivă.

O alternativă modernă, adaptată nevoilor tinerilor, constă în posibilitatea de a obține bilete de la automate, online sau prin alte tehnologii informatice. Pentru a confirma statutul de elev în acest caz, se poate face o verificare online în baza de date transmisă de Ministerul Educației către Autoritatea pentru Reforma Feroviară sau elevii pot prezenta la ghișeul de bilete unul dintre documentele menționate anterior.

Distribuie dacă îți place!