„Vegetal Bodies“, expoziție Anja Molendijk, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

„Vegetal Bodies“, expoziție Anja Molendijk, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Duminică, 17 octombrie, la ora 19.00, va avea loc vernisajul Anja Molendijk – „Vegetal Bodies“ la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, în cadrul Bienalei Albastre Essentia.

Expoziția de pictură și grafică este curatoriată de dr. Cristina Simion și reprezintă unul dintre evenimentele Bienalei internaționale de arte vizuale, Bienala albastră – Essentia, organizată de Asociația culturală Artessentia.

Vernisajul va fi urmat de un recital de jazz și muzică improvizată, susținut de Mircea Tiberian.

Realizat în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, proiectul este susținut de Primăria orașului Nürnberg, în cadrul parteneriatului dintre orașele Nürnberg  și Brașov, în colaborare cu Tiny Griffon Gallery și a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Născută în 1959, în Burglengenfeld (Germania), Anja Molendijk a copilărit în Fürth, zona metropolitană Nürnberg. După studii de germanistică, obține titlul de Master of Arts la University of Georgia în Athens (Statele Unite ale Americii) și intră în industria muzicală, ca asistent, apoi continuă ca manager de produs la Ariola și Virgin Records. Din 1996, lucrează ca artist liber profesionist în Fürth. Anja pictează, desenează, e grafician, sculptor, autor de benzi desenate și instalații. A participat la numeroase expoziții personale și de grup în Germania. În 2019, a fost finalistă a prestigiosului premiu de artă Nürnberger Nachrichten Kunstpreis.

Alte articole:   Noutăţi pentru WhatsApp. Trei funcţii noi se adaugă în 2025

Natura fascinantă și enigmatică este o sursă de inspirație recurentă pentru picturile și colajele Anjei Molendijk. Imaginația sa compune tipare și structuri fantastice, inspirate din alcătuirea plantelor, combinând detaliat siluete antropomorfice cu fragmente de inspirație vegetală, în compoziții care intrigă și surprind. Deși suprarealiste, personajele fluide plăsmuite de artistă nu contrastează cu mediul în care sunt plasate, ci dimpotrivă, par să se topească în fundal – simbolic și cromatic deopotrivă. Dar eludarea decorului, monocromia sau alegerea restrictivă a paletei de culori nu transformă arta Anjei Molendijk într-un manifest minimalist: dimpotrivă, bogăția detaliilor cursive, atenția pentru fragmente și pentru compoziție trimit la postmoderniști și creează o lume proprie artistei, lume în care privitorul pătrunde mai întâi curios, devenind apoi absorbit de bogăția simbolică a desenului și de armonia stranie a culorilor. Universul artistei e interiorizat, în același timp dramatic și grandios, departe de confortul armoniilor clasice, de culorile luxuriante, asociate cu lumea vegetală, de feminitatea superficială și previzibilă. Selecția lucrărilor, reprezentativă pentru stilul care a făcut-o cunoscută pe Molendijk, cuprinde o perioadă creativă amplă, dar și emblematică pentru înțelegerea mesajului și crezului său artistic.

Alte articole:   Brașovul şi Chişinăul își consolidează colaborarea: Întrevedere între Adrian Veștea şi Ion Ceban

Mircea Tiberian este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz din România. Cariera sa, întinsă peste patru decenii, s-a materializat în mii de concerte, emisiuni radio-tv, conferinţe, colocvii şi peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu, trei dintre ele, Dance around the Dragon Tree, Back to my Angel şi Looking forward to the past apărând la casa de discuri Fiver House Records. Mircea Tiberian are, de asemenea, un rol esențial în pedagogia jazzului şi muzicii improvizate din România, fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz de la noi. În 2004 a devenit şi unul dintre profesorii Academiei IconArts din Sibiu. A primit de mai multe ori Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1990, 1996, 2000, 2003), Premiul Muzicianul Român al Anului (2003, 2007, 2008) şi Bursa Enescu-Brâncuşi oferită de Institutul Cultural Român în 2006.

Alte articole:   România, în top la capitolul medici stomatologi și farmaciști, dar pe ultimul loc în UE la kinetoterapeuți

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 22 noiembrie.

Accesul  se face pe baza certificatului COVID, care poate fi obținut de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro/ . Certificatul COVID trebuie să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare (de cel puțin 10 zile) sau trecerea prin boală (valabil între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov