Vânzările de mașini noi pe benzină și motorină, interzise din 2035 în Uniunea Europeană 

Vânzările de mașini noi pe benzină și motorină, interzise din 2035 în Uniunea Europeană 

Vânzările de mașini noi pe benzină și motorină vor fi interzise din 2035 în Uniunea Europeană. Se impune motorul 100% electric.

Statele membre UE au aprobat în noaptea de marţi spre miercuri planul Comisiei Europene de a reduce la zero emisiile de CO2 la maşinile noi începând din 2035. Astfel, impun motoare 100% electrice. 

Această propunere a fost anunţată de executivul european în iulie 2021. Asta va însemna încetarea de facto a vânzărilor de vehicule pe benzină şi diesel în UE începând cu 2035.

Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice, în special neutralitatea carbonului până în 2050. 

La solicitarea câtorva ţări, printre care Germania şi Italia, cei 27 au convenit totuşi să ia în considerare o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile. Doar dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră la vehicule. 

Alte articole:   Primăria Slatina a amenajat un adevărat safari cu girafe, elefanți și lei lângă bradul de Crăciun

A fost aprobat „amendamentul Ferrari”

Miniştrii mediului din statele membre UE, reuniţi la Luxemburg, au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligaţii în materie de CO2 acordate producătorilor de nişă sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035.

Această clauză, denumită uneori “amendamentul Ferrari”, vizează în special mărcile de lux, scrie AFP, potrivit Agerpres

Măsurile urmează să fie acum negociate cu europarlamentarii. Aceștia şi-au stabilit, de asemenea, luna aceasta poziţia faţă de propunerea Comisiei Europene. 

Aceasta constitue o mare provocare pentru industria noastră de automobile”, a recunoscut ministrul francez pentru tranziţie ecologică, Agnes Pannier-Runacher, care a prezidat întâlnirea de marţi. Ea a spus însă că reprezintă o necesitate în faţa concurenţei din partea Chinei şi a SUA, care au pariat în mare măsură pe vehiculele electrice, văzute ca viitor al industriei de automobile. Aceste decizii vor “permite o tranziţie planificată şi însoţită”, a adăugat ministrul. 

Alte articole:   Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov rămâne cu acelaşi manager

Foto: arhiva/playtech.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate