Vânătoarea la 36 specii de păsări sălbatice, oprită de Curtea de Apel Braşov

Vânătoarea la 36 specii de păsări sălbatice, oprită de Curtea de Apel Braşov

Curtea de Apel Brașov a decis, pe 20 august, suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împușca), fapt care echivalează cu o interdicție a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării.

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă mai multe articole dintr-un ordin al Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor (nr.1400/13.07.2020) privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 2021, precum şi anexe ale aceluiaşi ordin, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare.

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română (SOR)  a atras atenția prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul Societății Ornitologice Române (SOR) , Dorin Damoc. 

Hotărârea Curții de Apel Brașov este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 20 august 2020, și niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din cele 36 de specii.

Alte articole:   VIDEO Fetiţă de 3 ani, preluată de un elicopter SMURD după ce a căzut de la etajul unei pensiuni din judeţul Alba

Speciile de păsări vizate sunt: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliță, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuță, gâscă de vară, gârlița mare, rață mare, rață mică, rață fluierătoare, rață cu cap castaniu, rață moțată, rață pestriță, rață sunătoare, rață lingurar, rață sulițar, rață cârâitoare, rață cu cap negru, lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună, becațină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coțofană, gaiță.

Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Brașov nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanță, în termen de 5 zile de la comunicare.

Alte articole:   Prima ediție a festivalului de artă „Film în Sat”, la Întorsura Buzăului

Potrivit SOR, deciziile Curții de Apel Brașov reprezintă o premieră salutară pentru România, în condițiile în care judecătorii acestei instanțe au reușit să creeze jurisprudență la nivel național în domeniul protecției mediului și biodiversității a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice.

Acțiunea deschisă la instanța brașoveană nu este prima de acest fel inițiată de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor. În 2019, ONG-ul a obținut în instanță interzicerea vânătorii la ciocârlia de câmp și la alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate