Valeriu Gheorghiță: Rapelul cu vaccinul AstraZeneca, anulat dacă apar tromboze după prima doză

Valeriu Gheorghiță: Rapelul cu vaccinul AstraZeneca, anulat dacă apar tromboze după prima doză

Persoanele care au suferit evenimente trombotice – probleme de coagulare a sângelui –  în urma imunizării cu prima doză din serul AstraZeneca nu vor primi rapelul cu acest ser, a spus președintele Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar a spus că nu există date care să ateste o creștere a riscului de efecte adverse.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

În țara noastră au fost identificate 7 cazuri de tromboză în urma vaccinării, trei după imunizarea cu serul AstraZeneca și patru după cea cu vaccin Pfizer.

Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri împotriva COVID

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri, referindu-se la faptul că există o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser, relatează Agerpres.

„Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”, a declarat Valeriu Gheorghiță, întrebat, la TVR1, dacă persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser în caz că acesta va fi oprit de la administrare.

El a adăugat că în ţările în care există deja un număr important de persoane care sunt vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

Alte articole:   ,,Trei seri culturale în inima României”, în august, la Făgăraş. Programul complet al evenimentului

Potrivit acestuia, neîncrederea în serul AstraZeneca este „absolut firească”, dar trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile bolii.

„Neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aş putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluţie, a creşterii ezitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Au fost ţări care au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca. (…) Au fost ţări care au suspendat temporar un anumit lot, şi România a luat această decizie, şi ţări care au decis să continue. Toate ţările s-au raportat la aceleaşi date ştiinţifice, dar au luat măsuri diferite. Iar astăzi, cred că e momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor ţărilor europene. Ne dorim cu toţii acest lucru (…) aşa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin. Până la urmă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, care sunt indiscutabil mai mari decât riscurile acestei boli”, a susţinut Gheorghiţă.

El a precizat că vaccinurile pe care le avem la dispoziţie în acest moment pentru combaterea COVID-19 „nu sunt perfecte”, dar că este foarte important să existe un sistem de monitorizare, pentru a putea preveni şi interveni la timp în cazul unor semnale de alarmă.

„Avem la îndemână aceste vaccinuri. Fără doar şi poate nu sunt perfecte, nu sunt vaccinuri care să nu aibă aceste reacţii adverse pe care le vedem, şi ele sunt menţionate în rezultatul caracteristicilor produsului. Astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului completează rezumatul caracteristicilor produsului de la AstraZeneca în care se menţionează ca eveniment extrem de rar acest risc de evenimente trombotice. Însă ce este important, este să avem un sistem foarte bun de monitorizare, de raportare, de recunoaştere a acestor evenimente, pacienţii să beneficieze de anumite îngrijiri, de o abordare comună din punctul de vedere terapeutic, să fie un ghid comun la nivel european de abordare a acestora cazuri şi, de asemenea, beneficiarii, persoanele vaccinate să ştie care sunt semnele de alarmă şi să se adreseze unui serviciu medical”, a spus Gheorghiţă.

Agenția Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

Alte articole:   FOTO Tată şi fiică, înecați în râul Buzău
https://newsbv.ro/2021/04/08/agentia-europeana-a-medicamentului-confirma-ingrijorarile-legate-de-vaccinul-astrazeneca/

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate