Valentin Făgărășian: „Atâta vreme cât investitorii nu ne cunosc, nu vor veni în România!”

Valentin Făgărășian: „Atâta vreme cât investitorii nu ne cunosc, nu vor veni în România!”

Diplomaţia economică a României trebuie îmbunătăţită. Investitorii străini ştiu foarte puţin sau deloc despre ţara noastră şi despre oportunităţile din economie, spun deputatul PNL din diaspora, Valentin Făgărășian.Acesta apreciază că România se poate dezvolta mult mai puternic dacă va beneficia de un flux mai consistent de investiţii străine directe, de bună calitate, care să contribuie la creşterea PIB, la creşterea exporturilor şi la echilibrarea balanţei comerciale, precum şi la o dinamică mult mai accelerată de creştere a salariilor în sectorul privat şi public:

„De când şi-a asumat PNL responsabilitatea guvernării, la finalul anului 2019, ritmul investiţiilor publice a crescut de la un an la altul, ajungând în anul 2024 la un nivel istoric. În acest context, ritmul investiţiilor străine a fost şi el tot unul pozitiv. Dar cred că s-ar fi putut şi mai bine. Din păcate, chiar dacă România are o diplomaţie economică destul de numeroasă la nivel internaţional, printr-o reţea economică externă destul de bine reprezentată, rezultatele acesteia rămând destul de modeste.

Alte articole:   Producţia industrială a crescut ușor în primele patru luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 0,2%

Personal, nu cred că este normal ca investitori mari din Uniunea Europeană să nu cunoască mai nimic despre oportunităţile de afaceri din România, despre cât de avantajos ar fi să vină şi să deschidă o fabrică şi să producă competitiv în ţara noastră. Cei care au reuşit să afle, deja au venit şi au demarat investiţii de mare amploare în România.

Și mai grav este este faptul că nici măcar românii noştri din diaspora nu cunosc cât de mult s-a schimbat economia ţării în bine

Deşi mulţi au făcut ceva economii muncind peste hotare şi şi-ar dori să se întoarcă şi să construiască o afacere de la zero în ţara lor. Personal, ca deputat de diaspora, am promovat mediul de afaceri din România în peste 100 de întâlniri pe care le-am avut în ultimii 4 ani cu mari investitori din Italia, Spania, Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Alte articole:   Lucian Pătrașcu la „Culisele Zilei cu Sebastian Dan” VIDEO

Dacă eu, cu instrumentele limitate pe care mi le oferă funcţia de deputat, am reuşit să promovez cu toată forţa economia românească, atunci diplomaţia economică a României, dacă ar acţiona corespunzător, ar putea face minuni. Mă voi adresa personal domnului ministru al Economiei, Radu Oprea, pentru a vedea de ce consilierii şi secretarii economici ai României nu au rezultate notabile, deşi sunt destul de bine plătiţi, dar puţin preocupaţi.

Voi încerca să găsesc, împreună cu domnul ministru, soluţii rapide în vederea dinamizării diplomaţiei economice româneşti. Atâta vreme cât investitorii nu ne cunosc, nu vor veni în România, iar noi vom continua să ratăm mari oportunităţi de creştere şi de dezvoltare pentru economia naţională şi ne vom întreba de ce marile fabrici europene se duc în Polonia, Ungaria sau chiar Bulgaria şi nu vin la noi în ţară”, a concluzionat Valentin Făgărășian.

Alte articole:   Înălţarea Domnului, ziua în care se petrece ca la Paşte

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate