O ursoaică a fost împuşcată, după ce a fost rănită grav într-un accident

O ursoaică a fost împuşcată, după ce a fost rănită grav într-un accident

O ursoaică a fost împuşcată, vineri, după ce a fost lovită de o maşină, pe DE 578, între localităţile Sînmartin şi Cozmeni, iar rănile suferite erau incompatibile cu viaţa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, Adrian Pănescu, la faţa locului s-au deplasat reprezentaţii instituţiilor cu atribuţii şi un medic veterinar, care a propus împuşcarea animalului rănit, citează Agerpres.

La faţa locului s-au deplasat în regim de urgenţă echipaje ale poliţiei rutiere, ale Poliţiei municipiului Miercurea-Ciuc, ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, activându-se procedura de lucru pentru dispunerea şi luarea măsurilor necesare în vederea relocării sau pentru a lua alte măsuri pentru salvarea animalului rănit. De asemenea, s-a deplasat un echipaj din partea ISU Harghita, însoţit de SMURD şi reprezentanţii administratorului fondului de vânătoare.

Animalul fiind rănit, s-a solicitat la faţa locului prezenţa unui medic veterinar cu care UAT Sânmartin are contract, iar acesta a propus comisiei extragerea acestui exemplar de urs prin împuşcare, având în vedere rănile suferite în urma accidentului, incompatibile cu viaţa.

A avut loc extragerea, iar administratorul fondului de vânătoare urmează împreună cu UAT Sânmartin să întocmească documentele premergătoare şi cele care se întocmesc ulterior extragerii acestui exemplar de urs„, a declarat presei Adrian Pănescu.

Alte articole:   Accident, acum, în Braşov

Acesta a precizat că ursoaica era însoţită de doi pui atunci când a traversat drumul european, iar puii au dispărut din zonă după accident. Aceştia vor fi monitorizaţi de administratorii fondului de vânătoare şi dacă se va dovedi că nu se pot întreţine singuri, vor fi duşi într-un centru de reabilitare.

„În urma intervenţiei la faţa locului, cei doi pui de urs s-au speriat şi au fugit din raza vizuală a echipei de intervenţie şi de monitorizare. Administratorul fondului de vânătoare îi va monitoriza, iar dacă îi va descoperi în zona respectivă şi va constata că aceşti pui de urs nu se pot întreţine singuri, conform procedurii vor fi relocaţi în regim de urgenţă într-un fond special de reabilitare a puilor de urs”, a arătat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

Alte articole:   Accident, acum, în Braşov

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Maria Plumbu, a precizat că autoturismul care a lovit ursoaica a fost avariat, în urma impactului.

O femeie de 25 ani, din Tuşnad Sat, în timp ce se deplasa pe DE 578 dinspre Miercurea-Ciuc spre Tuşnad, ar fi surprins şi acroşat un urs, care a suferit mai multe vătămări corporale, acesta ieşind în afara drumului european. Autoturismul în cauză a fost avariat, traficul a fost obstrucţionat pentru o scurtă perioadă de timp, pe un singur sens de deplasare. Imediat, autoturismul a şi fost transportat cu un trailer de la locul accidentului.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul a fost zero.

Accidentul a fost soluţionat ca un accident cu pagube materiale, eliberându-se o autorizaţie de reparaţie în acest sens”, a declarat reprezentantul IPJ Harghita.

Alte articole:   Accident, acum, în Braşov

Sursa: agerpres.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate