Un nou scandal la Spitalul de Neuro din Brașov. De data aceasta, la o achiziție directă de servicii, „cu circuit închis”

Un nou scandal la Spitalul de Neuro din Brașov. De data aceasta, la o achiziție directă de servicii, „cu circuit închis”

Un nou scandal se profilează la Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie Brașov, după organizarea concursului de manager, unde a fost organizată o achiziție directă pentru servicii de pază și ordine.

În data de 1 iulie 2019 expiră contractul pentru aceste servicii (prelungit la 31 mai 2019), prestat de Protector Agency SRL. Interesant este faptul că, la solicitarea firmei dacă va fi organizată o evenutală procedură de achiziție a acestor tipuri de servicii, prin adresa 8165/16.05.2019 conducerea Spitalului anunță ca nu este aprobat bugetul pe anul 2019 si nu s-a demarat nici o procedura de licitatie.

Una se spune, alta se face

În schimb, conducerea spitalului a organizat o procedura de achizitie directa privind contractarea serviciilor de paza la obiectivele Spitalului, fara ca firma menționată anterior să fie invitată, în contextul în care „nu este aprobat bugetul”.

„Ati organizat o procedura de achizitie directa privind contractarea serviciilor de paza la obiectivele Spitalului, fara ca subscrisa sa fim invitati, desi suntem inca sub imperiul contractului subsecvent de servicii si prestam servicii de paza si protectie la institutia dvs. de peste 10 ani de zile.(…) Prin prezenta sesizare care va aducem la cunostinta faptul ca Spitalul este o autoritate contractanta in sensul art.4 din Legea 98/2016, iar orice fel de contract de achizitie servicii paza, monitorizare … este un contract de achizitie publica, asa cum este definit de art.3 alin.1 lit.o din Legea 98/2016. Orice eventuala procedura de achizitie servicii paza trebuie sa fie supusa rigorilor Legii 98/2018, iar dvs. in calitate de autoritate contractanta trebuie sa respectati atat principiile care stau la baza achizitiilor publice, cele prevazute de art.2 din lege: PRINCIPIUL NEDISCRIMINARII, PRINCIPIUL TRATAMENTULUI EGAL SI PRINCIPIUL PROPORTIONALITATII cat si cele dispuse de art.49 din lege in sensul ca autoritatea contractanta are obligatia sa acorde operatorilor economici tratament egal si nediscriminiatoriu si de a actiona intr-o maniera transparenta si proportionala, se arată în adresa trimisă de firmă, prin avocat, către Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie – in atentia Consiliului de Administratie, Consiliul Judetean Brasov – in atentia presedintelui Adrian Vestea și în atentia Comisiei nr.7 pentru Sanatate, Protectia Copilului si a Persoanelor Adulte a Consiliului Județean.

Alte articole:   Braşovenii au început să recicleze serios prin RetuRO. Aproape 4 milioane de ambalaje colectate într-o lună

În acest context, firma solicita suspendarea oricarei eventuale proceduri de achizitie publica a serviciilor de paza si protectie, prelungirea acordului-cadru pentru prestarea serviciilor de paza pana la organizarea unei proceduri de achizitie publica in conformitate cu rigorile Legii 98/2016, comunicarea rezultatului procedurii pe care a organizat-o pentru achizitia de servicii de paza.

„In caz contrar, ne vom adresa instantei de judecat atat cu actiune in anularea procedurii de achizitie si anularea contractului de prestari servicii paza, avand in vedere ca potrivit art.1 si 2 din Legea 101/2016 orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act al unei autoritati contractante sau prin nesolutionarea in termen legal a unei cereri poate solicita anularea actului, obligarea autoritatii contractante la emiterea unui act sau adoptarea unei masuri de remediere, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, pe care administrativ jurisdictionala sau judiciara, potrivit prevederilor prezentei legi, aceleasi prevederi regasindu-se si in Legea 554/2004 a contenciosului administrativ”, se arată în adresa citată.

Alte articole:   Cei mai mari producători auto din Europa se luptă cu scăderea cererii pentru mașini

Plângere și la DNA Brașov

Mai mult, reprezentanții firmei consideră ca aceasta maniera de a actiona in achizitia publica a unor servicii de paza este total neprofesionala si lispita de transparenta și constituie un abuz in serviciu din partea managerului, dr. Nicusor Florin Bîgiu, si a Consiliului Director al Spitalului, care au adoptat astfel de masuri si decizii, „motiv pentru care ne vom adresa cu plangere penala la DNA Brasov”.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate