Uciderea ursului Arthur modifică legea în România. Ministrul Mediului schimbă regulile de intervenţie

Uciderea ursului Arthur modifică legea în România. Ministrul Mediului schimbă regulile de intervenţie

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că, în urma incidentului în care a fost implicat prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein acuzat că a ucis ursul Arthur, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi.

Tanczos Barna a explicat, joi seară, la Digi 24, că au fost schimbate regulile privind extragerea exemplarelor de urs care reprezintă pericole pentru om.

Dacă până acum termenul privind avizarea recoltării era de 60 de zile de la eliberarea documentelor, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, începând de joi exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.

Cu alte cuvinte, asociațiile care solicită derogări nu vor mai putea avea „invitați” care să vâneze un trofeu, relatează Digi24.

„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna. În plus, valabilitatea acestei derogări va fi de numai 15 zile. Derogarea o primește asociația care o solicită. Inițial, aceste derogări au fost emise cu valabilitate de la data emiterii până la sfârșitul anului și erau derogări care stăteau și opt luni fără să fie puse în practică și atunci ministerul a restrâns valabilitatea ordinului de extragere la 60 de zile. Însă începând de joi, 6 mai 2021, exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea, a arătat Tanczos Barna. Legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, a menționat Tanczos Barna.

Monitorizarea, identificarea, extragerea ursului pentru care s-a dat derogare este responsabilitatea asociației care gestionează fondul de vânătoare, împreună cu autoritățile deconcentrate din județ din subordinea ministerului – Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Garda Forestieră.

Alte articole:   Noutăţi pentru WhatsApp. Trei funcţii noi se adaugă în 2025

Și înainte, asociația era obligată să identifice exemplarul pentru care s-a solicitat derogarea, iar un invitat nu putea vâna de unul singur, deci prințul din Austria nu l-a împușcat de capul său pe Arthur, a arătat Tanczos Barna.

Ministrul a mai precizat că derogările nu se dau pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se doar măsura relocării.

Tanczos a estimat că în România există „în mod sigur” peste 7.000 de exemplare de urs, dar va fi făcută o nouă evaluare, acest efectiv fiind estimat în urmă cu cinci ani.

Dosar penal pentru uciderea lui Arthur

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au deschis dosar penal după uciderea marelui urs brun, Arthur, și fac cercetări pentru braconaj, vânarea speciilor de vânat în alte condiții decât cele ale derogării și uz de armă fără drept. Cercetările sunt in rem.

Alte articole:   Au fost predate amplasamentele pentru construirea a 3 creșe în cartierele Tractorul, Bartolomeu-Avantgarden și Stupini

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au transmis că joi a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind uciderea ursului Arthur, de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Marele urs brun a fost ucis în ziua de 13 martie 2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, din județul Covasna, gestionat de AVPS Botoş.

Potrivit organizației Agent Green, Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

Alte articole:   România, promovată la târgurile internaţionale de turism din Spania şi Franţa

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de ecologiști

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanţii Agent Green susţin că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de prinţul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor, mai spun ecologiştii care monitorizau ursul.

Ecologiştii au acuzaţii grave şi cer ajutorul Poliţiei şi al Guvernului.

Totodată, a fost iniţiată către Ministerul Mediului o petiţie online pentru a fi stopată vânătoarea de trofee.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov