Turneul naţional Duelul Viorilor începe la Braşov pe 23 septembrie

Turneul naţional Duelul Viorilor începe la Braşov pe 23 septembrie

foto Croitoru-Mihail-PrunaruUn eveniment muzical excepţional va avea loc în seara zilei de 23 septembrie, de la ora 20.30, în sala Cercului Militar din Braşov. Melomanii din acest oraş vor fi primii care vor asista la cea de-a treia rundă a duelului dintre viorile Stradivarius şi Guarneri, ce se va desfăşura între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România.

„Este o mare bucurie să cânt în oraşul meu însoţit de cei doi prieteni aşa-zis combatanţi. Unul vine de la festivalul Regina vioară de la Chişinău unde cântă cu o seară înainte, celălalt descinde de pe scena Festivalului „Enescu” unde se află alături de Royal Concertgebouw Orchestra. Totul la distanţă de doar o zi. Sunt cu atât mai bucuros că, în aceeaşi seară, se va afla în oraş un solist si dirijor de talia lui Maxim Vengerov. Muzica clasică trebuie auzită de cât mai mulţi oameni, iar scopul acestor evenimente şi turnee, precum Duelul Viorilor, este ca ea să fie dusă şi în locuri care nu beneficiază de evenimente de amploarea Festivalului „Enescu”. Sper că seara de 23 septembrie va rămâne în mintea şi în sufletul braşovenilor ca una dintre cele mai frumoase seri dedicate muzicii în oraşul nostru”, declară Horia Mihail.

La început a fost ideea de ”duel’’. S-au ales cele mai preţioase arme: viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi combatanţi: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru dar şi un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că, la ceas de seară, va putea asista la o batălie nu pe viaţă şi pe moarte, ci pe sunet şi armonie.

Alte articole:   Cele mai multe prostituate înregistrate legal în Germania sunt românce

Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului “Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri” şi au constatat că, atunci când arcuşele s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători. Publicul a fost cel care a umplut până la refuz sălile, care peste tot a primit artiştii ca pe adevărate vedete şi tot el cel care şi-a dorit şi o a treia rundă.

În consecinţă, Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie – şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail pornesc din nou la drum. Turneul naţional ”DUELUL VIORILOR” a ajuns la ce-a de-a treia ediţie, organizată de Radio România Cultural şi Accendo.

Despre arme şi combatanţi se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

ARMELE :

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

COMBATANŢII :

Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre

Alte articole:   Caravana Metropolis: Șase seri cu filme în aer liber, în Parcul Titulescu

National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

ARBITRUL :

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro),  Vioara lui George Enescu la sate  (www.vioaraluienescu.ro) şi, bineînţeles Duelul viorilor  (www.duelulviorilor.ro).

Alte articole:   VIDEO Accident spectaculos pe DN 6, în Dolj: Un TIR a intrat pe contrasens și a lovit două mașini

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil:

Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail-pian

 • Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) –„Meditaţie” pentru vioară şi pian op. 42 nr. 1
 • Pablo de Sarasate (1844-1908)– Dans spaniol nr.8 op.26
 • Saint-Saens (1835-1921) – Ysaye (1858-1931) – Studiu în formă de vals
 • „Ciocârlia” – prelucrare folclor de Grigoraş Dinicu

Liviu Prunaru – vioară şi Horia Mihail-pian :

 • Nicolo Paganini (1782-1840) –  „Cantabile şi Vals” op.19 pentru vioară şi pian
 • Manuel de Falla (1876-1946) – Kreisler (1875-1962) – „Dans spaniol” („La vida breve”)
 • Richard Wagner (1813-1883) – „Albumblatt” („File de album”) : „Romanze” pentru vioară şi pian
 • Henry Wieniawski  (1835-1880) – ”Souvenir de Moscou” pentru vioară şi pian
 • Gabriel Croitoru – vioară şi Liviu Prunaru – vioară
 • Charles de Beriot –  Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori
 • Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian
 • Christian Sinding – Serenada no. 2 op 92 pentru doua viori si pian
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate