Turcan: Cea mai mare pensie din România, de 78.000 de lei, ar trebui să fie de doar 5.000 de lei

Turcan: Cea mai mare pensie din România, de 78.000 de lei, ar trebui să fie de doar 5.000 de lei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a spus marți seara, la Digi 24, că există în România un fost angajat din sistemul juridic care primeşte o pensie lunară de 78.634 de lei, în condiţiile în care, dacă respectivul pensionar ar fi primit o pensie pe baza contributivităţii, ar fi trebuit să încaseze o pensie de 5.205 lei.

Cea mai mare pensie din România este în valoare de 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi, a afirmat ministrul Muncii. Raluca Turcan.

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echităţii în sistemul de pensii. Pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament, nu de altcineva”, susține Turcan.

Ministrul a adăugat că în sistem există și pensii de 41.000 de lei sau de 17.000 de lei, dar și că 900.000 de oameni au pensii de 800 de lei.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Totodată, ministrul Turcan a spus că în acest an pensiile vor fi indexate cu rata inflației, detalii suplimentare urmând a fi anunțate după pregătirea legii bugetului.

Salariul minim va crește cu 70 de lei

De asemenea, ministrul Muncii a spus că salariul minim va fi indexat miercuri, în şedinţa de Guvern, cu 3,1%, iar pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei.

„Salariul minim va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a explicat Turcan.

În prezent salariul minim brut este 2.230 lei.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

În ceea ce privește pensiile, ministrul Turcan a menţionat că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în acest an, dar nu a spus când.

De asemenea, Turcan a afirmat că Guvernul va oferi sprijin pentru cei afectați de sărăcia energetică. Ministrul a precizat că o lege în acest sens ar putea să intre în vigoare în luna septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate