Tu ce știi despre boala gură, mână, picior?

Tu ce știi despre boala gură, mână, picior?

Boala gură, mână, picior este o afecțiune aparent ușoară însă este extrem de contagioasă. Este frecvent întâlnită în colectivități, cel mai adesea la copiii cu vârsta de sub 5 ani.

Este extrem de important să știm modul de transmitere al afecțiunii, astfel încât să o putem preveni. Mai ales că, pe timpul verii, copiii noștri frecventează, mulți dintre ei, colectivitățile în continuare.

Boala se transmite pe cale fecal orală, prin mâini murdare cel mai adesea, dar și prin picături de salivă, mucozități nazale, lichid din leziunile existente la nivelul pielii copiilor afectați, sau chiar scaun.

Când suntem predispuși să luăm boala?

Contagiozitatea este maximă în prima săptămână de boală. Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări care ni se adresează atunci când stabilim acest diagnostic.

Alte articole:   Tânăra de 21 de ani, salvată după ce a căzut într-o râpă, în Munții Făgăraș

Cel mai frecvent, copiii fac această boală vara și toamnă însă pot apărea cazuri în cursul întregului an.

Și pentru că întrebările legate de agentul determinat mereu urmează celor legate de contagiozitate, am să răspund că afecțiunea este dată de grupe de virusuri din familia Picornaviridae. Ceea ce înseamnă virusuri mici. Ele sunt numite așa deoarece împart caracteristici comune fizice, biochimice și de structură. Și, da, uneori virusurile se aseamănă unele cu altele.

O altă observație interesantă legată de aceste virusuri este că sunt stabile la temperatura camerei. De aceea afecțiunea se poate transmite și prin atingerea suprafețelor unde au căzut picăturile infectante și se dezvoltă extrem de rapid în organism. Pot să apară epidemii acolo unde există copii susceptibili, dar foarte rar dau reinfecții.

Alte articole:   Volei masculin: CS Dinamo Bucureşti a câştigat Cupa Corona

Clinic, febra este cea alarmează părinții

De obicei, precede erupția, care este la nivelul gurii cu leziuni cu conținut lichidian, pe plante și la nivelul mâinilor, alături de iritabilitate, apetit redus explicat prin leziunile la nivelul mucoasei din cavitatea bucală, dar mai poate apărea și o erupție discretă tegumentară. Cel mai adesea durează între 7 și 10 zile.

Când ne vom prezenta la medic? Dacă febra înaltă peste 39 de grade durează peste 3 zile, dacă simptomatologia nu se ameliorează/dispare în 10 zile, dacă avem un copil cu imunosupresie, dacă avem sugarul cu vârsta de sub 6 luni.

Tratament – nu avem tratament. Vom hidrata copilului, vom scădea febra și vom ameliora acolo unde se impune disconfortul dat de mâncărimea pielii.

Alte articole:   PSD și PNL domină noile sondaje pentru alegeri. Ciolacu, pe primul loc în intenția de vot la prezidențiale, urmat de Ciucă

Prevenția: spălarea corectă a mâinilor, dezinfecția suprafețelor, evitarea contactului cu copiii bolnavi.

Vă doresc o săptămână liniștită fără nici o boală eruptivă.

  • Prof. Univ. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov
https://newsbv.ro/2023/06/12/prof-dr-oana-falup-despre-infectiile-gastrointestinale-pe-timp-de-vara/

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate