Trupul pilotului Mircea Crăciun va fi incinerat. Este o tradiție a piloților

Trupul pilotului Mircea Crăciun va fi incinerat. Este o tradiție a piloților

mircea craciunRămăşiţele pilotului Mircea Crăciun, prăbuşit cu planorul în Munţii Postăvaru vor fi incinerate la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cel mai mare crematoriu din ţara noastră.

Incinerarea se va realiza prin intermediul Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România, la solicitarea familiei. „Gestul în sine nu trebuie să surprindă întrucât există o anumită tradiţie în rândurile piloţilor militari şi civili de a recurge la incinerare. Astfel, în jur de 40 de mari personalităţi ai acestei categorii socio-profesionale din România au fost incinerate de-a lungul vremii. Printre aceştia se număra Mircea Zorileanu (1919), unul dintre pionerii aviaţiei române, ofiţer, incinerat în Italia. Urna sa a fost adusă în ţară şi înhumată la baza Monumentului Aerului, din Piaţa Quito din Bucureşti. Vasile Dumitrescu (1934), pilot, dar şi bobeur (campion mondial cu Alexandru Frim  în 1933), decedat în urma unui accident aviatic în Germania pe când încerca în premieră să străbată, pe calea aerului, distanţa dintre Bucureşti şi Sidney, a fost şi el incinerat, iar urna sa funerară a fost depusă în Cimitirul Bellu din Bucureşti. Un alt pilot, George C. Fernic (1930) decedat în urma unui accident în SUA a fost incinerat şi, conform voinţei sale, cenuşa sa a fost împrăştită din avion deasupra oraşului Galaţi (oraşul său natal)“ spune Marius Rotar, preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România.

Alte articole:   Cutremur în această dimineață, la 77 km de Braşov

Ce înseamnă să fii pilot

Şi alţi mari iubitori ai aviaţiei au fost incineraţi. Printre aceştia se numără generalul de viaţie Nicolae Lăzărescu (1971), aviatorul Dan Scurtu (1985), pilotul şi scriitorul Matei Oroveanu (1996), generalul de aviaţia Titus Ceuşu (2002), dar şi generalul de aviaţie Victor Ioan Şoima (2009), care a pilotat avionul prezidenţial sau Mihail Pavlovschi (2010) şi el general de aviaţie.

„Probabil cele mai potrivite cuvinte care ar caracteriza ceea ce reprezintă  un pilot ar fi curajul şi devotamentul dus până la sacrificiu, dincolo de orice oprelişti şi idei preconcepute. Din acest punct de vedere vorbim despre piloţi ca despre nişte oameni, în sensul plin al cuvântului, care pentru noi ceilalţi nu sunt decât nişte spirite cu adevărat libere şi, mai ales, exemplare. Odihnească-se în pace“, a mai spus Marius Rotaru.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov