Tribunalul Arbitral de la Brașov intră în funcțiune de la 1 ianuarie 2015

Tribunalul Arbitral de la Brașov intră în funcțiune de la 1 ianuarie 2015

justitieTribunalul Arbitral Intern și Internațional de la Brașov devine operațional începând cu 1 ianuarie 2015, a anunțat Liviu Pandele, președintele fondator al Asociației Balcanice de Arbitraj, care a făcut demersurile necesare pentru ca  acest organism să fie înființat și în România.

Conducerea națională a acestui for este asigurată de un grup de specialiști în domeniu: gral de armată Constantin Degeratu, gral. de brigadă Dorin Șandru, prof. univ dr. Otto Milik, dr. doc. Liviu Leonte, ac. Negrea George, executor judecătoresc Stelian Dincă, judecător Georgeta Bădoi, av. Nicoleta Ghimpețeanu, av. Alina Claudia Moldovan, av. Elena Cernea și av. Horațiu Marin.

„Sâmbătă, în preajma Zilei Naționale a României, 40 de magistrați arbitrali vor depune jurământul de credință și fidelitate față de instituție, Constituție și România. Sunt absolvenți de drept, majoritatea sunt persoane cu masterate sau doctorate, au notorietate pulbică și sunt specialiști recunoscuți internațional ăn domeniu“, spune Pandele.

Alte articole:   2 tineri cu comportament suspect, depistați de poliţişti în zona Astra: Aveau droguri asupra lor

Tribunal de Arbitraj vine în soluţionarea mai rapidă a dosarelor civile. Este bine de ştiut că hotărârile date la Tribunalul de Arbitraj au valoarea juridică şi executorie, iar acestea nu pot fi atacate cu recurs sau cu apel.

Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat vine cu o ofertă greu de refuzat de persoanele fizice sau juridice implicate în litigii civile. Pe lângă costul şi timpul de soluţionare reduse, acest organism oferă şi confidenţialitate, în sensul că la şedinţa de judecată pot participa terţe persoane numai cu aprobarea părţilor implicate în litigiu şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral.

Noua mişcare pe piaţa Justiţiei din România este privită cu interes de magistraţi şi avocaţi. O altă diferenţă faţă de Tribunalul Civil este că părţile au posibilitatea de a-şi alege arbitrul, iar martorii se pot audia şi în alte locuri decât la sediul Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Dâmboviţa. De asemenea, poate fi supus procedurii arbitrale orice litigiu civil (inclusiv latura civilă din cauzele penale), în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună.

Alte articole:   Testamentul Papei Francisc, dezvăluit de Vatican: „Mormântul trebuie să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale”

Asociația Balcanică de Arbitraj este o organizație juridică de drept privat român, cu sediul în România, constituită în temeiul OG 26/2000, înființată prin decizia civilă nr. 86/A din 29.10.2013 a Tribunalului Covasna), în participație cu Institutul Balcanic de Arbitraj (organizație juridica de drept privat internațional cu sediul la Bruxelles), constituit prin Decretul Casei Regale nr. WL22/16.381 din 21.02.2014, și are ca obiectiv arbitrajul comercial instituționalizat.

 

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov