Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultima săptămână, în județul Brașov au fost raportate trei cazuri noi de rujeolă.
De la debutul epidemiei, în judeţul Braşov au fost înregistrate 828 cazuri, dintre care un deces.
Datele oficiale ale CNSCBT arată că în ultima săptămână, la nivel național au fost înregistrate 116 de cazuri, în 15 județe și în municipiul București.
Câte 22 de cazuri noi s-au înregistrat în Iași și Prahova, 13 în Iași, 9 în Neamț, câte 7 în Bacău, Brăila și București, câte 5 în Botosani, Olt și Suceava, 4 în Galați, 3 în Brașov, câte 2 în Argeș, Călărași și Dâmbovița și unul în Ialomița.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România de la debutul epidemiei a ajuns la 10.423, din care 38 de decese.
„Cel de-al 38-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil cu retard psihomotor în vârstă de 2 ani, sex maculin, nevaccinat, din judeţul Suceava”, au anunţat specialiştii CNSCBT, citat de news.ro.
Peste 9.960 de cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la persoane care nu s-au vaccinat deloc, 343 la persoane care au primit o doză de vaccin și 113 la persoane care au primit două doze de vaccin. Cele mai multe cazuri, peste patru mii, au aparut la copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani.
Potrivit specialiştilor, rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare.
Statisticile mai arată că, pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală, iar vaccinul protejează copiii împotriva bolii.