„Traviata” și maestrul Ilarion Ionescu-Galați deschid stagiunea 2015 – 2016 a Operei Brașov!

„Traviata” și maestrul Ilarion Ionescu-Galați deschid stagiunea 2015 – 2016 a Operei Brașov!

Ilarion Ionescu - Galaţi

Deschiderea stagiunii 2015 – 2016 a Operei Brașov prilejuiește întâlnirea, în mod tradițional, ca la fiecare început și sfârșit de sezon artistic, cu cea mai îndrăgită capodoperă verdiană, „Traviata”, sâmbătă, 19 septembrie 2015, de la ora 18.30, în Sala Operei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ilarion Ionescu-Galați, o legendă a muzicii românești, denumit de către critica de specialitate drept „omul-orchestră”, „dirijorul pictor” sau „prinț al baghetei”.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, la 6 martie 1853. „Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Inspirându-se din celebrul roman „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul.

Alte articole:   FOTO O macara s-a prăbușit peste o mașină, în București

Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Din distribuție fac parte soliștii Operei Brașov: Valentina Mărgăraș (Violetta Valery), Mihai Irimia (Alfredo Germont), Adrian Mărcan (Giorgio Germont), Asineta Răducan (Flora Bervoix), Sonia Hazarian (Aninna), Claudiu Bugnar (Gaston), Lorand Cristian (Baronul Douphol), Paul Tomescu (Marchizul d’Obigny), Marian Rește (Dr. Grenvil), Dan Ionescu (Giuseppe), Irinel Felea (Grădinarul). Soliști balet: Ramona Mezei și Dorin Mirea. Regia este semnată de Dimitrie Tabacaru, iar scenografia de Rodica Garștea. Dirijorul corului: Ciprian Țuțu. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Alte articole:   VIDEO Piețele Astra, Dacia și Tractorul, controlate de polițiști. Amenzi de peste 83.000 de lei

Preț bilete: 30 lei; 20 lei. Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380.
Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate