Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare

Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare

Școala Profesională Germană „Kronstadt“ (SPGK) – prima școală profesională în sistem dual din România – și-a sărbătorit astăzi, la Centrul Cultural Reduta, cea de a patra generație de absolvenți, care îşi vor începe activitatea ca angajaţi în companiile în care s-au pregătit începând cu luna august.

La ceremonie au participat, alături de elevi și părinți, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, administratorul public al municipiului, Miklos Gantz, secretarul de stat al Ministerul Educatiei, Ariana Bucur, consilierul de stat al prim-ministrului, Stelian Fedorca, vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, inspectorul general școlar al județului, Ion Negrilă, subprefectul Ciprian Băncilă, reprezentanți ai Camerei de Comert româno-germane, ai companiilor partenere și ai consiliului managerial al SPGK.

La sfârșitul acestui an școlar, 126 de elevi au absolvit cursurile SPGK, iar în cursul ceremoniei de astăzi au primit certificatele de competență profesională, recunoscute la nivel internațional.

Toți cei 126 au primit oferte de angajare din partea companiilor partenere în proiect, acesta fiind al doilea an consecutiv în care angajarea efectivă  va acoperi în totalitate numărul absolvenților. Din prima generație de elevi, care a numărat 111 absolvenți, au fost angajați 104, adică 94%. Din a doua generație, s-au angajat 103 din totalul de 110 absolvenți, proporția fiind tot de 94%.

Oferta de școlarizare este întocmită pe baza cererii companiilor partenere și cuprinde, în acest moment, următoarele meserii: operator pe maşini unelte cu comandă numerică (din 2012), electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale (din 2012), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (din 2013), sculer matriţer (din 2013), sudor (din 2014).

La Brașov, alte patru unități de învățământ (Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ”, Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic de Transporturi) vor avea clase în sistem dual, începând din anul școlar 2017-2018, însă SPGK rămâne singura școală profesională exclusiv în sistem dual.

„Este un model de succes, care sper să fie preluat de cât mai multe județe. Îmi doresc cât mai multe școli profesionale în România care să fie deschise către piața muncii Experiența Brașovului poate contribui la politici publice elaborate de Ministerul Educației și că asigur că ministerul va fi întotdeauna un partener al acestor proiecte“, a declarat ministrul educației, Liviu Pop.

„SPGK este o alternativă foarte necesară pe piața educației și pe cea a muncii. Ministerul Tineretului sprijină acest demers și vreau să vedem în cât mai multe județe aplicarea acestui proeict brașovean. Tinerilor nu trebuie să le fie rușine să învețe o meserie. Încurajez acest lucru, avem nevoie de profesioniști, iar șansa de angajare este foarte mare în acest domeniu. Le doresc succes în continuare tuturor celor care au contribuit la acest lucru și mă mândresc că această școală se află la Brașov“, a spus Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului.

Școala funcționează în clădirea fostului liceu Rulmentul, reabilitată și pusă la dispoziție de Primăria Brașov, în 2012. Între timp, și clădirea atelierelor şcolii a fost reabilitată de către primărie şi este amenajată şi dotată pentru elevii școlii de către firmele partenere, ajunse la 18. Dotarea a fost continuată și în anul școlar 2016 – 2017 cu un laborator de mecatronică, se continuă cu un atelier de confecții piele și înlocuitori, urmând reabilitarea sălii de sport, tot din bugetul local, precum și asigurarea unui cămin pentru elevi.

„SPGK este un proiect de suflet, dar şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov. Atunci, 130 de elevi au făcut cea mai bună alegere din punct de vedere profesional şi au ales Şcoala Profesională Germană Kronstadt. Iar după doi ani, aproape toţi s-au angajat la firmele implicate în proiect. Astăzi, după ce alte 4 unităţi de învăţământ au luat decizia de a înfiinţa clase profesionale în sistem dual, am ajuns în etapa în care, în anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vom avea peste 500 de elevi care învaţă în sistem dual şi 39 de firme implicate, la care se adaugă şi specializările din cadrul şcolilor profesionale de la alte unităţi de învăţământ. Cred că Braşovul a făcut alegerea corectă, atât în ceea ce priveşte învăţământul, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul firmelor din Braşov, care au înţeles că doar împreună ne putem dezolta, şi cel al asociaţiilor profesionale, cum ar fi Clubul Economic German, Camerei de Comerţ Româno-Germane fără de care nu am fi reuşit să facem aceste lucruri. Doresc să le mulţumesc pe această cale tuturor acestor companii şi asociaţii“, a declarat administratorul public al municipiului, Miklos Gantz

În anul şcolar 2013-2014, al doilea de funcționare al școlii, numărul elevilor s-a dublat, tinerii provenind din 7 județe, dovadă a faptului că școala oferă o formare profesională căutată la nivel național. În anul şcolar 2015-2016 numărul elevilor a crescut cu 34% (479 de elevi) față de anul anterior, iar în anul școlar 2016-2017 a crescut cu 47% față de 2015-2016 (elevi proveniți din 18 județe). Cu sprijinul direct al firmelor partenere şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov s-a realizat admiterea unei noi generații, iar în anul școlar 2017-2018 școala va avea aproximativ 848 elevi (clasa a IX-a – 308 elevi, clasa a X-a  – 244 elevi, clasa a XI-a – 226 elevi, seral –  70 elevi).

Prima etapă de admitere pentru anul școlar 2017-2018 s-a desfășurat deja, iar pentru a doua etapă au rămas disponibile 97 locuri libere. În prima etapă au fost acceptați 211 elevi, care provin din 15 judeţe (Brașov, Prahova, Vaslui, Covasna, Buzău, Harghita, Suceava, Dâmbovița, Bacău, Argeș, Botoșani, Galați, Neamț, Iași, Giurgiu) cât și din București.

Foto: Primăria Brașov

Distribuie dacă îți place!