
În magazinele de optică, întotdeauna vor ieși în evidență ramele cu un design sofisticat, însă, trebuie să ții cont și de calitatea acestora, de mărimea cadrului, de materialul din care sunt confecționate și de cât de practice sunt. Gândește-te cât de multă nevoie ai de ochelarii de vedere, unde îi vei purta și cu ce îi vei asorta. Toate aceste detalii te pot ajuta să faci o alegere corectă. Așa că iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de ramă, astfel încât să alegi modelul ideal pentru tine.
Ramă de ochelari cu cadru complet
Atunci când vorbim despre un astfel de tip de ramă de ochelari ne referim la acele modele care au ramă întreagă, fabricată din plastic sau metal. În general, acest tip de ramă este cel mai rezistent, așa că dacă vrei să te bucuri de ochelarii tăi cât mai mult timp, te poți orienta către un astfel de model. Poți să găsești acest tip de rame de ochelari în Brașov, București, Constanța, Iași sau Cluj, pentru că este un model extrem de popular.
În plus, în cazul unui accident, vei știi că lentilele tale vor fi protejate complet de rama ochelarilor. De altfel, aceste rame sunt create astfel încât să poată să susțină orice fel de tip de lentilă, indiferent de material, de dioptrie sau de gradul de subțiere.
Însă, trebuie să iei în calcul, faptul că ramele întregi sunt mai grele și pot reprezenta o barieră vizuală, pentru unele persoane. Totuși, pentru copii, poți alege ramele din plastic, acestea fiind mult mai ușoare și mai colorate.
Ramă de ochelari cu jumătate de cadru
Dacă îți dorești o pereche de ochelari cu o ramă discretă, atunci poți opta pentru rama cu prindere pe fir, care este varianta ideală, mai ales pentru persoanele cu dioptrii mai mari și care au nevoie de lentile mai groase. O astfel de ramă este mult mai chic și este adesea preferată de femei, care își pot asorta ochelarii mult mai ușor cu piesele din garderobă.
Ramele cu jumătate de cadru sunt mult mai ușoare și au un design subțire, oferind un look sofisticat. Totodată, lipsa ramei în partea inferioară nu mai limitează câmpul vizual, așa că o astfel de ramă de ochelari ar fi ideală pentru cei care petrec mult timp la volan. Iar dacă porți ochelari cu dioptrii mai mari, acestea nu mai ies atât de mult în evidență.
Însă, trebuie să iei în calcul faptul că o astfel de ramă este mult mai fragilă în partea inferioară, așa că la un impact ușor, există riscul ca lentilele să se spargă sau să se zgârie. Tocmai de aceea, astfel de rame nu sunt indicate pentru copii, și nici pentru persoanele sportive.
Rame pentru ochelari fără cadru
O variantă originală de ochelari sunt cei cu rame fără cadru. Un astfel de model este o variantă mult mai discretă și mai confortabilă pentru persoanele care poartă ochelari, mai ales pentru cele care sunt nevoie să îi poarte pe tot parcursul zilei.
Ramele fără cadru sunt confortabile, sunt mult mai ușoare decât modelele clasice, și au un design minimalist în partea frontală, așa că în acest fel, chipul purtătorului poate fi văzut mai ușor. Totodată, bariera vizuală este eliminată, pentru că nu mai există cadre care să obtureze vederea laterală.
Însă, atunci când optezi pentru un astfel de model de rame, trebuie să iei în considerare faptul că ochelarii tăi vor fi mult mai fragili, așa că lentilele vor fi mereu în pericol de a se sparge mult mai ușor. Totodată, lentilele pot să devină instabile în timp, chiar dacă vor fi prinse cu șuruburi, acestea se pot slăbi.
Așadar, atunci când îți alegi ramele pentru ochelari, este foarte important să ții cont de stilul tău de viață, ce activități practici mai des, ce fel de dioptrii porți și cât de mult timp porți ochelarii de vedere pe parcursul zilei. În funcție de aceste aspecte, îți va fi mult mai ușor să alegi ochelarii ideali.