
De la emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite” poate ar fi interesantă o emisiune cu autoritățile locale care fac sau vor să facă lucruri trăsnite.
La Brașov, la inițiativa viceprimarului Laszlo Barabas, una dintre investiții, care va intra în dezbatere pe ordinea de zi a Consiliului Local din această lună, este dezvelirea canalului Timiș pe strada Castanilor.
Conform unui raport de specialitate, transmis consilierilor locali, argumentele „pro” par rezultatul unei analize un pic euforice?
„Strada Castanilor, intre blvd. 15 Noiembrie si str. Iuliu Maniu, reprezintă o zonă vitală, tampon intre 2 tipuri de tesut fundamental diferite, creând o legătură intre 2 puncte de interes public Filarmonica Brașov (Bld. 15 Noiembrie) si Aula Universității Transilvania (Str. Iuliu Maniu). Această legătură este momentan doar una auto desi cele 2 obiective generează trafic pietonal și au funcțiuni culturale associate cu spații publice pietonale. Prin poziția fizică și dotarea funcțională, aceasta zona poate juca un rol foarte important in delimitarea clară a zonei Centru Civic si zona Centrul Istoric, cu implicații asupra influentelor functionale pe bulevardele Iuliu Maniu si 15 Noiembrie, modernist la est de strada Castanilor si istorică la vest de strada Castanilor. Delimitarea poate să funcționeze ca un motor pentru regenererea fronturilor de pe bulevarde și redefinirea mobilității din Centru Istoric cu accentul pus pe circulația pietonilor”.
Ce legătura are Sula cu Prefectura, greu de spus: merg oamenii la spectacol la Filarmonică, iar de acolo, energizați, pleacă în mars forțat la Aulă sau viceversa? Asta ca să creeze trafic pietonal… Trotuarul existent nu mai face față traficului pietonal? O punem și de o variantă de rafting pe Castanilor?
„Oportunitatea realizării acestei delimitări prin reamenajarea străzii Castanilor o reprezintă curățarea raului Timiș și posibilitatea reintroducerii acetuia in peisajul urban. Orice curs de apă reprezintă o barieră naturală de care orașul este în situația în care poate profita pentru a stabili niște competențe clare pentru o arie centrală cu lipsa unei structuri clare. Brașovul poate profita de acestă intervenție pentru a-și întări strategia de reducere a mobilității auto în centrul istoric prin folosirea barierei naturale ca un bastion de apărare împotriva invaziei auto și prin delimitarea clară a unui tip de țesut modern (Centrul Civic) și un tip de țesut istoric (Centrul Vechi)”, mai emit păreri cei din administrație.
Se pare că nu fluidizarea circulației, nu mobilitatea îi frământă pe unii, ci crearea de bariere, naturale, că nu avem „competențe clare”, să reducem mobilitatea auto în Centrul Istoric. Carevasăzică, canalul asta mai bine il dezvelim direct pana la Aulă, iar pe Iuliu Maniu se face transferul auto cu bacul, ca să descurajăm șoferii să ajungă în centrul orașului și în Poiana Brașov.
„Propunerile care stau la baza viitoarei amenajari sunt urmatoarele: reintroducerea unui puternic element al cadrului natural, renaturarea cursului râului Timiş precum şi reamenajarea profilului străzii Castanilor. Se vor amenaja de asemenea, malurile pâraului astfel incat acesta sa devina accesibil cetatenilor, cu valoare atat arhitectural –urbanistica, cat si social-urbana. Pentru ca zona, odata cu amenajarea canalului Timis sa se poata coagula intr-un veritabil spatiu public, este necesara reamenajarea circulatiei pe strada Castanilor,prin eliminarea locurilor de parcare, astfel incat sa se poata amenaja o promenada precum si o importanta zona de spatiu verde. Se va reface, de asemenea, iluminatul public astfel incat sa puna in valoare noile amenajari”.
Oare nu este supraaglomerată zona? Avem Judecătoria și Tribunalul Brașov, un spital privat, mai multe clădiri de birouri în zonă. Chiar era momentul să mai desființăm niște locuri de parcare. Oare cei care fac astfel de propuneri cunosc realitatea din teren?
Iar „argumentele” pentru această investiție continuă în aceeași notă:
Prin reamenajarea zonei verzi se vor aduce următoarele îmbunătățiri:
- – se va readuce la suprafața luciul râului Timiș și astfel se va combate problema insulei de căldură din zonă pe o lungime de 158 ml prin descoperirea casetei de beton. (vorbind de insula de caldura, poate vorbim de o suprafata, metri pătrați, nu metri liniari…)
- – se va realiza un taluz în trepte pentru a permite accesul la cursul de apă pe frontul adiacent strazii Castanilor. Treptele vor avea latimii diferite si vor juca rolul de platforme acolo unde latimea sitului o permite. (pentru accesul mai ușor pentru pescari si puradeii care au astfel o baie comunala la dispoziție. Pentru pescari nu populam cu ceva păstrăv indigen?)
- – se va reamenaja malul vestic astfel incat sa para naturalizat cu taluz inclinat acolo unde permite terenul si radacinile copacilor existenti (mal naturalizat, ca legumele de plastic din galantare… pe ici pe colo, unde permit radacinile… iar daca nu permit, adio strada Castanilor… poate o rebotezăm strada Canalului).
- – se vor amplasa banci pentru odihna, cosuri de gunoi cu colectare selectiva (niste barcute lebada cu pedale nu?)
- – se va monta sistem de irigare (trebuie udat bine canalul, să nu se usuce), sistem de supraveghere video (să nu fie toaleta publica fără taxă pe domeniul public), acces internet (WiFi – nu te usurezi fara un selfie in direct), cismele cu apa potabila (oare de ce nu există la ora asta), parcare de biciclete (de ce nu s-a amenajat pana acum, ca loc exista…)
- – se va schimba sistemul de iluminat (alți bani, altă distracție)
- – se va reconfigura zona pietonală realizându-se un pavaj cu o lățime care va permite loc suficient pentru pietoni și bicicliști in detrimental spatiului destinat parcarii (tehnic, această mențiune ne liniștește, o lățime care va permite loc suficient)
- – realizarea de spații verzi: gazonul va fi tip „rola”, se vor prevedea arbori și arbuști specifici zonei și care să aibă înălțimi care să se integreze și să fie similare fondului existent (încă o confirmare că strada Castanilor e o denumire comunistoidă, care trebuie eliminată și adaptată noilor norme).
- – se va schimba pavajul pentru toata zona pietonala 1579 mp (cum scriam mai sus, alți bani, altă distracție)
Concluzie apoteotică
„Prin implementarea propunerilor mai sus mentionate, strada Castanilor va deveni un spatiu public de o calitate ridicata, care va face legatura intre Aula Universitatii si Filarmonica Brasov, un spatiu care delimiteaza si anunţă intrarea in tesutul istoric, permite reorganizarea fronturilor si circulatiilor de pe bulevardele 15 Noiembrie si Iuliu Maniu şi imbunatăţeste calitatea aerului in zona şi in municipiul Brasov, prin reducerea circulatiei in zona, fluidizarea acesteia, inlocuirea asfaltului cu materiale naturale, permeabile şi luciu de apa, schimbarea destinatiei zonei, aceasta devenind interesantă pentru pietoni”.
Devine obsedantă legătura pe care inițiatorul unui astfel de proiect vrea să o facă între Filarmonică (fostul Cinema Patria) și Aulă. Încă puțin și o punem de un metrou între cele două clădiri… Cât despre reducerea circulației rutiere în zonă, asta e o glumă, cât timp instituții de foarte mare interes funcționează în zonă. Un minim studiu de trafic ar releva faptul ca în zonă ar fi nevoie disperată de o parcare supraetajata, nu un canal… Șoferii nu s-ar mai învârti zeci de minute în zonă ca să găsească un loc de parcare și să polueze zona…
O ambiție care ne costă
Valoare totală estimată pentru toată această aventură administrativă este de 2.439.281,00 de lei inclusiv TVA. Din această sumă, partea de construcții și montaj este de 1.741.218,71 lei, inclusiv TVA.
În acest context, credem că este oportun să fie amânat votul pentru acest proiect, în contextul în care pe agenda publică există multe alte urgențe.