Sute de mii de ouă cu origine falsificată, vândute în România

Sute de mii de ouă cu origine falsificată, vândute în România

Inspectorii sanitar veterinari au găsit sute de mii de ouă, care aveau datele de proveniență falsificate. Acestea proveneau de la ferme din Bugaria și Macedonia. Ulterior erau trimise într-un centru de ambalare din Grecia, iar apoi vândute cu etichete false în magazinele din România.

Sute de mii de astfel de ouă au fost vândute în România, a anunțat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, care spune că acestea pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară sau de salmoneloză. Agerpres

“Este un fals grosolan, în primul rând de origine, de păcăleală a consumatorului, sau chiar acele ouă pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară, de salmoneloză şi aşa mai departe”, a explicat Mihai Ponea pentru Agerpres.

Reţeaua, activă în trei-patru state membre ale Uniunii Europene, a fost descoperită şi eliminată, a anunțat, vicepreşedintele ANSVSA.

Alte articole:   FOTO Salvamont Victoria, dotat cu un UTV modern

Ouăle, cu provenienţă Bulgaria şi Macedonia, erau trimise în Grecia, unde erau ştampilate cu origine Grecia, apoi erau vândute pe piaţa din România.

Regulamentul european permite ca, de la prima fermă, către primul centru de colectare, ouăle să fie duse neştampilate, cu condiţia să fie anunţat statul respectiv.

„Ei le-au trimis (în Grecia – n.r.) fără să notifice autoritatea competentă, au ajuns în Grecia, le-au ştampilat ca provenind dintr-o fermă din Grecia şi au vândut sute de mii de ouă pe piaţa din România. Am prins această filieră, am stat până când am adunat şi încă adunăm în continuare (informaţii – n.r.), pentru că este extrem de dificil să prinzi o astfel de reţea, fiind angrenate 3-4 state membre.

Dar am descoperit reţeaua, am înlăturat-o şi încercăm să vedem dacă mai există şi alte filiere în România care procedează aşa. Aceste ouă falsificate au fost pe piaţă, ele nu se mai regăsesc acum pe piaţă. Am prins reţeaua şi am eliminat-o”, a afirmat vicepreşedintele ANSVSA.

Autoritățile verifică și dacă mai există filiere similare care să pună pe piață produse alimentare sub standardele europene.

Alte articole:   Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai: ”Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!