
Potrivit mai multor surse, la nivel național ar putea fi sute de mii de angajaţi care apar ca neasiguraţi în sistemul de sănătate, iar în cel de pensii cu stagiu întrerupt, deşi pentru ei s-au plătit toate taxele către stat.
Situația a fost constatată la Brașov încă de zilele trecute, când mai multor angajați aflaţi în şomaj tehnic, care s-au prezentat la medic, nu li s-au oferit servicii medicale, figurând neasigurați. În unele cazuri situaţia s-a putut rezolva partial, punctual, prin adeverinţe oferite de angajator, însă în altele au fost necesare înregistrări rectificative din partea angajatorilor, deși eroarea nu le aparține acestora.
Angajatorii au transmis declaraţia 112 (cea care atestă plata contribuţiilor la sănătate, şomaj şi impozit) – un formular emis de Ministerul de Finanţe – pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, dar nu toţi apar ca asiguraţi în sistemul Casei de Sănătate.
Potrivit unor consultanți fiscali citați de Ziarul Financiar, bazele de date de la Fiscului, Casei de Sănătate şi Agenţiei de Șomaj nu comunică, sau comunică defectuos.
Mai multe organizații profesionale ale experților în legislația muncii sau fiscalitate, precum si unele confederații patronale au adresat în cursul zilei Primului-Ministru, Ministrului Muncii și Presedintelui ANOFM solicitări în vederea solutionării de urgență a situatiei angajaților eliminați din sistemul de asigurari de sanatate și cel de pensii.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe, ai Fiscului şi cei ai Casei Naționale de Sănătate au primit la rândul lor solicitări oficiale privind această situaţie, însă nu au transmis un răspuns oficial până la acest moment.
V. Picu, preşedintele ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), a declarat că
“în prezent sunt 1,2 milioane de angajaţi în şomaj tehnic, iar aceştia sunt asiguraţi în sistemul de sănătate, întrucât şomajul tehnic reprezintă 75% din valoarea salariului brut”
La rândul ei, Casa Națională de Sănătate le-a solicitat angajatorilor să trimită formulare rectificative, pentru ca şomerii tehnic să fie asiguraţi. Angajatorii sunt îndemnaţi să depună, din nou, pentru fiecare salariat, declaraţii de corectare a situaţiei, deși eroarea nu le aparține.
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania semnalează într-o scrisoare adresată guvernului faptul că situația în care salariații sunt eliminați automat din sistemul de asigurări medicale în urma unei suspedări mai mari de 30 de zile, există de mai mulți ani, iar soluția oferită de funcționarii caselor de sanatate este nelegală și folosită ca un “artificiu” pentru a putea reintroduce salariatul în sistemul de sănătate:
“Depunerea de declarații rectificative (D112) pentru luna în care a fost încetată suspendarea, cu introducerea manual, pentru fiecare suspendat, a datei de început a contractului individual de muncă, ca fiind un nou contract!”
Dacă în cazul asigurării medicale angajatul constată lipsa calității de asigurat odată cu vizita la medic, moment când poate cu sprijinul angajatorului să „rezolve” situația printr-o adeverință sau printr-o rectificativă, în cazul sistemului de pensii lipsa stagiului întreg de cotizații poate fi contatată peste ani, când practic este prea tîrziu și le va afecta sau restrânge dreptul la pensie.
Până la remedierea la nivel național a acestei erori, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brașov, ne-a asigurat că la Brașov se depun toate eforturile pentru sprijinirea de urgență a angajatorilor, pentru fiecare caz în parte, pentru a le asigura angajaților aflați în astfel de situație acces la serviciile medicale în calitate de asigurați.

Bogdan PANAIT – fondator LEXDATA
realizator al emisiunii Business & Living – TVIBv Channel