
Aproape 300 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate au beneficiat de un proiect educativ cu ajutorul Primăriei Codlea. Prin acest proiect copiii din Municipiul Codlea și din localitățile limitrofe, s-au bucurat de dansuri, cecuri de lectură, ateliere de schiţe si fotografie, excursii, dar şi de sprijin specializat și consiliere.
În ultimii ani, în România numeroşi părinţi pleacă să muncească în străinătate şi îşi lasă acasă copiii. În această situație sunt peste 1.300 de copii din judeţul Braşov, rămași în grija unui părinte sau ai unei rude.
Lipsa părinţilor este resimţită acut la orice vârstă şi are grave repercursiuni. Pentru a veni în sprijinul acestor copii, Primăria Codlea, prin primarul Paul-Mihai Cîmpeanu, a demarat în urmă cu mai bine de doi ani proiectul „Creştem în România!”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 2020, în valoare totală de 4,776,963.09 lei.
Proiectul “Creştem în România!” și-a propus, prin activitățile și obiectivele stabilite, un set coerent de măsuri pentru 270 de copii și o intervenție integrată adresată copiiilor ai caror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, în vederea sprijinirii acestora în parcursului educațional primar/gimnazial/secundar, și, totodată, în vederea îmbunătățiii condițiilor mediului familial al acestora, caracterizat de absența unuia dintre părinți sau a amândurora.
Aproape 300 de copii s-au bucurat de activităţi educative, psihosociale şi recreative
Pe parcursul proiectului grupul ţintă s-a mărit ajungând până la 298 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani.
Proiectul educaţional s-a defăşurat pe categorii de vârstă şi au inclus trei tipuri de activităţi: educative, psihosociale şi recreative.
În cadrul proiectului copii au participat la cursuri de schiţe şi fotografie, olărit, dansuri moderne şi populare, cercuri de lectură. Pentru a dezvolta abilitațile copiilor aceştia au participat la activități sportive, vizite la muzee, excursii, workshopuri şi voluntariat.
Totodată, toţi copii au beneficiat de programe de tip Şcoală după şcoală.
Un alt set de măsuri a abordat dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale interpersonale, a deprinderilor de viaţă independentă ale copiilor, consiliere socială, facilitarea comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, îmbunătățirea comunicării cu tutorii sau membrii familiei care au preluat temporar funcția de părinte, oferirea de suport emoţional/psihologic adecvat, consiliere vocaţională.
Pe timpul tuturor activităţilor toţi copii au primit o masă caldă.
Workshop-uri pentru parinţi/tutori
În cadrul proiectului, un reper important l-a constituit furnizarea serviciilor de educaţie parentală şi de consiliere socială, părinților/tutorilor/persoanelor care au în grijă copilul cu părinți plecaţi la muncă în străinătate.
Pentru a cunoaşte modul în care trebuie să se implice în dezvoltarea acestor copii, suplinind rolul părinților acestora, aceştia au beneficiat de programe de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică.
Totodată, au beneficiat de servicii de informare şi consiliere cu privire la asigurarea drepturilor copilului şi prevenirea/reducerea situaţiilor de risc la care pot fi expuşi copiii.
Pe parcursul programului copiii şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independent, iar părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.
Perioada de implementare a proiectului a fost de 30 luni, incepand cu data de 31.05.2021 si se desfasoara pana in 30.11.2023. Valoarea totală a Contractului de Finanțare a fost de 4,776,963.09 lei, cofinantat din bugetul local al Primăriei Codlea, cu 67,784.16 lei.
Primăria Codlea, alături de grădiniţele şi şcolile partenere, vor continua aceste ceste activităţi şi în următoarea perioadă.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!