STUDIU Consumul a mai mult de 12 ouă pe săptămână nu are impact asupra nivelului de colesterol

STUDIU Consumul a mai mult de 12 ouă pe săptămână nu are impact asupra nivelului de colesterol

Este posibil ca ouăle să nu aibă un impact atât de mare asupra nivelului de colesterol pe cât se credea, sugerează o nouă cercetare. Rezultatele preliminare ale unui nou studiu arată că persoanele care au mâncat 12 sau mai multe ouă pe săptămână au avut niveluri de colesterol similare cu cele care nu au mâncat ouă. Experții spun că, atunci când vine vorba de dietă și colesterol, întregul regim alimentar este cel care determină în cele din urmă sănătatea inimii, nu un singur ingredient, relatează Health.com.

Studiul a fost prezentat la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, care a avut loc pe 6 aprilie în Atlanta, Georgia.

Ouăle au primit în mod notoriu o reputație proastă din cauza preocupărilor că ar putea crește nivelul colesterolului sau înrăutăți sănătatea inimii. Cu toate acestea, noile cercetări ar putea oferi o oarecare siguranță că consumul de ouă poate fi în regulă, chiar și pentru un grup de persoane cu risc mai ridicat.

“A existat o mulțime de controverse în jurul modului în care ouăle, un aliment bogat în colesterol, dar și în proteine, pot afecta sănătatea cardiovasculară”, a declarat pentru Health Fatima Rodriguez, profesor asociat de medicină cardiovasculară la Universitatea Stanford.

“Întrebarea cu privire la efectele consumului de cantități mari de ouă asupra sănătății rămâne fără răspuns, iar acest mic studiu oferă o perspectivă care poate fi studiată mai departe într-un studiu mai mare.”

Iată ce trebuie să știți despre cele mai noi cercetări despre ouă, despre cum pot sau nu să influențeze nivelul colesterolului și cum pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, chiar și pentru cei care acordă o atenție deosebită sănătății cardiovasculare.

Impactul unei diete bogate în ouă asupra nivelului de colesterol

În cadrul studiului, finanțat de Eggland’s Best, unul dintre cei mai mari producători de ouă din SUA, cercetătorii au evaluat efectele consumului unei diete bogate în ouă îmbogățite, comparativ cu o dietă fără ouă, asupra biomarkerilor cardiovasculari precum colesterolul, a biomarkerilor inflamatori, a nivelurilor de micronutrienți și a multor altor criterii de evaluare.

Ouăle îmbogățite sunt ouă la care s-au adăugat nutrienți precum vitamina D, seleniu, vitamina B2, B5 și B12 și acizi grași omega-3. Aceasta este o practică obișnuită care se face pentru a crește valoarea nutritivă a unui produs alimentar.

Alte articole:   Medic din Brașov, prins în flagrant în timp ce primea mită de la un pacient

140 de participanți s-au înscris în studiu și au fost repartizați aleatoriu în două grupuri – grupul de ouă fortificate, care a consumat 12 sau mai multe ouă fortificate pe săptămână, și grupul de dietă fără ouă, care a consumat 2 sau mai puține ouă pe săptămână. Participanților li s-a permis să prepare ouăle în orice mod preferau.

Toți participanții la studiu aveau peste 50 de ani și toți au suferit un eveniment cardiovascular anterior sau aveau cel puțin doi factori de risc cardiovascular. 27% dintre participanți erau de culoare și 24% dintre ei aveau diabet.

Participanții au avut întâlniri în persoană la o lună și după patru luni pentru a-și evalua semnele vitale și nivelul colesterolului din sânge. Cercetătorii au efectuat, de asemenea, verificări telefonice pe parcursul studiului pentru a monitoriza consumul de ouă.

Cercetătorii au analizat nivelurile de colesterol HDL (colesterol bun) și LDL (colesterol rău), ale participanților împărțiți în cele două grupuri la începutul studiului și din nou după patru luni.

Rezultatele după o monitorizare de patru luni au arătat că nivelurile de colesterol HDL și LDL erau similare între cele două grupuri de studiu. Rezultatele au arătat o mică reducere a colesterolului HDL și LDL în grupul cu ouă îmbogățite față de grupul cu regim alimentar fără ouă, dar aceste modificări nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Aceste rezultate sugerează că consumul a 12 sau mai multe ouă îmbogățite în fiecare săptămână nu a avut efecte negative asupra colesterolului din sânge.

Acesta este ceea ce se numește un studiu neutru, un studiu care arată că nu există nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupurile de studiu. Acest lucru înseamnă că, deși nu există dovezi de nocivitate, nu există nici dovezi de beneficiu în ceea ce privește modificările nivelurilor de colesterol HDL și LDL.

Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că nivelurile din sânge ale troponinei de înaltă sensibilitate (un marker al leziunilor cardiace) au scăzut ușor în grupul ouălor îmbogățite, iar nivelurile de vitamina B au crescut ușor.

“În acest mic studiu realizat într-un singur centru, consumul a mai mult de 12 ouă îmbogățite pe săptămână nu a modificat nivelurile de colesterol din sânge într-un mod semnificativ din punct de vedere clinic după patru luni”, a declarat Rodriguez. “În calitate de medici, pacienții noștri ne pot întreba dacă este în regulă să mâncăm ouă, iar acest studiu aduce unele dovezi că această cantitate de consum de ouă poate fi în regulă.”

Alte articole:   Se fac înscrieri la Facultatea de Pompieri

Acest lucru înseamnă că ouăle sunt de fapt sănătoase pentru inimă?

În timp ce datele oferă unele dovezi care sugerează că consumul a 12 sau mai multe ouă nu a avut efecte negative asupra colesterolului din sânge, experții sugerează că rezultatele ar trebui luate cu o anumită precauție.

Studiul de mici dimensiuni a fost un studiu cu un singur centru, ceea ce înseamnă că a fost efectuat conform unui singur protocol într-un singur loc. Studiul a fost, de asemenea, de mici dimensiuni și s-a bazat pe faptul că pacienții și-au raportat singuri consumul de ouă și alte modele alimentare. În plus, pacienții știau în ce grup se aflau (grupul care consuma ouă sau cel care nu consuma ouă), ceea ce ar fi putut influența comportamentele lor de sănătate.

Toți acești factori “fac dificilă formularea unor concluzii puternice din acest studiu”, potrivit lui Matthew Tomey, cardiolog și profesor asistent de medicină la Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

“Deși sunt de acord că datele împărtășite nu oferă dovezi de nocivitate în cazul consumului mai multor ouă, m-aș opri din a cita studiul de față ca fiind o “asigurare” suficientă a absenței de nocivitate”, a declarat Tomey pentru Health.

De asemenea, informațiile furnizate cu privire la studiu nu intră în detalii cu privire la dieta participanților în afara consumului de ouă, inclusiv dacă au consumat mai puține calorii în general sau dacă au consumat mai puține grăsimi saturate sau dacă aceste rezultate se aplică ouălor nefortificate, potrivit medicului Martha Gulati, profesor de cardiologie și director al cardiologiei preventive la Cedars-Sinai.

Experții sunt, de asemenea, interesați să afle mai multe despre efectele cardiovasculare pe termen lung ale consumului de ouă îmbogățite. “Patru luni este o perioadă bună de urmărire, dar mi-aș dori un studiu mai lung. Să sperăm că au jurnale alimentare ale participanților care vor fi analizate și poate că acest studiu va avea o urmărire de lungă durată pentru a evalua rezultatele [cardiovasculare]”, a declarat Gulati.

Alte articole:   PSD: Guvernul anunţă noi măsuri de plafonare a energiei electrice

Cum să încorporezi ouăle într-o dietă sănătoasă

Cu toate că rezultatele studiului sugerează că consumul de ouă nu are un impact atât de mare asupra colesterolului pe cât am crezut odată, atunci când vine vorba de dietă și colesterol, întreaga dietă este cea care determină în cele din urmă sănătatea inimii.

“Nutriția este complicată și trebuie să fim atenți când ne uităm la un singur aliment în mod izolat”, a spus Tomey. “Impactul dietei asupra sănătății noastre este un produs al totalității alegerilor noastre alimentare. Atunci când evităm un aliment, apare întrebarea: cum îl înlocuim în dieta noastră?”

“Cred că îndrumarea dietetică este întotdeauna un pic dificilă”, a adăugat Gulati. “Nu este niciodată un singur aliment cel care cauzează bolile de inimă, ci întreaga dietă și totalul grăsimilor saturate.”

În ceea ce privește dacă ouăle sunt un adaos sigur la o dietă zilnică, experții sunt de acord că răspunsul este da – cu moderație și atât timp cât dieta este echilibrată în ansamblu.

“Ouăle fac parte atât de frecvent din dieta americană, iar oamenii vor să știe dacă pot mânca ouă. Este o întrebare clinică frecventă care mi se pune”, a declarat Gulati. “Răspunsul meu este întotdeauna acesta: Puteți consuma ouă cu moderație, dar trebuie să știu mai multe despre dieta dumneavoastră și dacă consumați alte surse de grăsimi saturate. Pentru că, în cele din urmă, consumul total de grăsimi saturate este cel care vă va afecta LDL și va crește riscul de ateroscleroză.”

Pentru persoanele care doresc să facă o schimbare în dieta lor, Tomey a spus că este mai important să facă un zoom out și să privească imaginea de ansamblu decât să se concentreze pe un singur ingredient. “Aș încuraja pe oricine se gândește la o schimbare de dietă pentru promovarea sănătății”, a spus el, “să evalueze dieta în mod holistic”.

Sursa: g4food.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate