Străini din 14 țări vor învăța limba, cultura și civilizația românească, la Universitatea „Transilvania”

Străini din 14 țări vor învăța limba, cultura și civilizația românească, la Universitatea „Transilvania”

34 de străini încep cursurile de limbă, cultură și civilizație românească, cel mai longeviv program al Institutului Cultural Român (ICR) și unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii și culturii române din țară, la Universitatea „Transilvania” Brașov.

Deschiderea celei de-a XXIV-a ediții a Cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească, va avea loc, astăzi, 4 iulie, de la ora 11.00, în corpul N al Facultății de Litere, din cadrul Universității.

La eveniment vor participa prof. univ. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universității „Transilvania”, prof. univ. dr. Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității „Transilvania”, domnul Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”. Din partea Institutului Cultural Român, va participa doamna Ana Borca, coordonatorul programului.

Alte articole:   Cutremur în acestă dimineaţă, la 72 km de Braşov

Cursurile de limbă, cultură și civilizaţie românească, cel mai longeviv program al ICR şi unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii şi culturii române din țară, se desfășoară în acest an în perioada 03-28 iulie 2018.

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Centrul Cultural Reduta.

La ediţia din acest an participă 34 de cursanți veniți din Marea Britanie, Portugalia, Italia, Spania, Belgia, Belarus, Republica Moldova, Germania, Elveția, Slovenia, SUA, Canada, Brazilia, China. O parte dintre participanți se află la a doua, a treia sau a patra participare, dovedind un entuziasm autentic pentru acest program. Printre aceștia, domnul Alzir Oliveira, profesor de limbi clasice și lingvistică romanică la  Universidade Federal do Rio Grande do Norte, din Natal (Brazilia), participă pentru a șasea oară la Școala de vară. După prima sa călătorie în România, în 2013, a organizat în Brazilia un curs opțional de limba română la care s-au înscris, în primul an, 70 de studenți.

Alte articole:   Ziua Eroilor, marcată la Săcele şi Făgăraş

Programul evenimentului cuprinde 60 de ore de cursuri intensive de limbă română și o serie de prelegeri pe tematici diferite. Prelegerea de limba română va fi susținută de Membrul corespondent al Academiei Române Gheorghe Chivu, cea de istorie – de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, cea de antropologie culturală – de prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, iar cea de cinematografie – de criticul de film Irina Margareta Nistor.

De asemenea, cursanţii vor avea o întâlnire cu scriitoarea și criticul literar Ioana Pârvulescu. De două ori pe săptămână vor avea loc ateliere de creaţie: jurnalism şi publicitate, gastronomie şi actorie.

Programul de documentare culturală le oferă participanţilor excursii la Fundata, pe Transfăgărășan, unde va avea loc o oră atipică, numită „româna la înălțime”, la Alba Iulia și la Viscri.

Alte articole:   Înălţarea Domnului, ziua în care se petrece ca la Paşte

Totodată, vor avea loc vizite ghidate în Cetatea Braşovului,  concursuri interactive cu premii în incinta oraşului vechi, cine festive, petreceri tematice și o seară internațională în care este sărbătorit multiculturalismul acestui eveniment.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate