Stațiunea Venus este extrem de populară în rândul românilor pe timpul verii, dar puțini știu că, dincolo de plajele cu nisip fin și apele mării, aici se află izvoare cu apă minerală sulfuroasă hipotermală.
Stațiunea Venus se află în sudul litoralului românesc, la aproximativ 42 de kilometri de Constanța și la doar 3 km de Mangalia.
Această stațiune este locația perfectă pentru un concediu liniștit, retras de priviri și agitația plajelor aglomerate. În plus, stațiunea balneară are izvoare de apă minerală sulfuroasă hipotermală, motiv pentru care mulți oameni vin aici pentru a își trata diferite afecțiuni, printre care spondiloza cervicală, anemia sau boli de piele.
Istoricul stațiunii și izvoarele termale
Istoria stațiunii Venus începe în perioada regimului comunist din România, în anii 1960. Inițial, aceasta a fost construită ca o stațiune balneoclimaterică, devenind un refugiu de relaxare și tratament pentru muncitorii din întreprinderile industriale din zonă.
Construcția efectivă a stațiunii a început în anul 1972, odată cu ridicarea unor impresionante hoteluri, captivând astfel atenția publicului prin condițiile de cazare destul de ridicate pentru acea perioadă.
Numărul hotelurilor a crescut constant în timp, transformând stațiunea Venus în una dintre cele mai căutate destinații, mai ales după anul 1989.
Pe lângă nisipul fin și plajele însorite, aerosolii marini atrag atât turiști români, cât și străini.
Înainte de anul 1989, stațiunea era frecventată de mulți turiști, care apreciau farmecul litoralului românesc. Datorită factorilor terapeutici naturali, stațiunea Venus primește anual atât persoane sănătoase, care doresc să se bucure de o cură heliomarină, cât și persoane ce suferă de diverse afecțiuni.
Factorii naturali de cură includ climatul maritim bogat în aerosoli salini și apa Mării Negre, care este sulfatată, sodică, magneziană, clorurată și hipotonică, cu o mineralizare de 15,5%.
Acești factori contribuie la tratarea sau, cel puțin, ameliorarea unor afecțiuni precum stările de anemie, bolile digestive, rahitismul, bolile dermatologice, bolile de debilitate, bolile endocrine și ginecologice, precum și a leziunilor posttraumatice sau reumatice.
Un alt element terapeutic este nămolul, folosit în centrele balneare din stațiune pentru împachetări sau băi, care ajută la tratarea afecțiunilor reumatice, artritelor, afecțiunilor vasculare și osoase survenite în urma unor traumatisme.
Numele stațiunii a fost inspirat de celebra statuie a zeiței Venus din Capua (Italia), care se afla în grădina unei vile din stațiune. Pe măsură ce timpul a trecut, stațiunea Venus a devenit din ce în ce mai populară printre turiști, datorită plajelor sale frumoase și a apelor calde ale Mării Negre.
În prezent, stațiunea Venus se remarcă prin arhitectura sa aparte, specifică anilor ’70-’80. Au fost realizate îmbunătățiri și modernizări pentru ca turiștii care vin aici să aibă la dispoziție facilități.
Obiective turistice și ce poți face în stațiunea Venus
Pe lângă opțiunile variate de cazare și climatul plăcut, asemănător celui mediteranean, în Venus ai oportunitatea de a descoperi numeroase obiective turistice interesante.
Lacul Razelm
Se află în inima stațiunii Venus se află lacul Razelm și este o întindere de apă care oferă multiple oportunități de relaxare și petrecere a timpului liber. Poți face canotaj sau pescuit, picnicuri sau pur și simplu să te bucuri de liniștea și frumusețea naturii.
Acesta este cel mai mare lac din România, iar în antichitate purta numele de Halmyris și avea comunicare cu Marea Neagră prin gura Periteasca și gura Portiței.
În nordul Limanului Razim se află Insula Popina, care este declarată rezervație naturală.
Orașul Mangalia
Cea mai veche așezare atestată din România, Mangalia are un patrimoniu istoric și cultural foarte bogat. Poți vizita monumente importante precum Moscheea Esmahan Sultan, Edificiul Bizantin sau Mormântul cu papirus din
Muzeul de Arheologie Callatis
Iubitorii de speologie pot explora Peștera Limanu, situată pe malul lacului din apropierea stațiunii Saturn. Portul Mangalia, Muzeul Marinei și Herghelia sunt alte puncte de interes.
Orașul Constanța
Municipiul Constanța, situat la aproximativ 41 de kilometri distanță de stațiunea Venus, este un oraș pe care trebuie să-l vizitezi. Aici poți admira Farul Genovez, Muzeul de Arheologie „Callatis”, Muzeul Marinei Mangalia și Monumentul Tropaeum Traiani din Adamclisi. Portul turistic din Mangalia este de asemenea o atracție pitorească.
Există și alte atracții deosebite precum Cetatea Histria, Pădurea Hagieni și Biserica Îngropată din Istria, care merită vizitată.
Herghelia Mangalia
Acesta este loc ideal pentru a învăța să practici echitația. Este una dintre cele mai mari herghelii din sud-estul Europei, cu peste 350 de cai de rasă. Hipodromul are 19 hectare și vara se organizează curse de cai.
Peștera Limanu
Această peșteră a fost folosită drept refugiu în timpul unor atacuri ale invadatorilor, dar și ascunzătoare pentru goți și un loc secret. A devenit faimoasă ca fiind „peștera cu comori”. Vizita durează cam 20 de minute și este un obiectiv turistic pe care merită să îl vizitezi.
Lacul Mangalia
Între mlaștina Mangalia și Saturn se află o porțiune de plajă lată . În vecinătate, în vest, se află un lac, ușor accesibil. Te poți plimba cu barca pentru a vedea păsările sălbatice, broaștele țestoase sau șerpii.
Muzeul Marinei
Gândit ca un tribut adus istoriei marinei militare, Muzeul Marinei din Mangalia oferă vizitatorilor șansa la o incursiune în perioada dintre anii 1952 și 2000, ilustrând evoluția și contribuția portului militar din Mangalia.
Muzeul găzduiește o colecție remarcabilă de artefacte navale și obiecte de patrimoniu. Expoziția cuprinde o varietate de obiecte, inclusiv piese din colecțiile de arme subacvatice, prezentate detaliat pentru a evidenția tehnologia și utilizarea acestora de către forțele marine.
De asemenea, sunt expuse secțiuni ale torpilelor care au fost utilizate de trupele marinei Garnizoanei Mangalia, oferind o perspectivă captivantă asupra capacităților militare și a evoluției tehnologice în domeniul navalelor.
În curtea exterioară a muzeului, vizitatorii pot admira o impresionantă colecție de artilerie navală și antiaeriană, printre care se remarcă un masiv tun de 130 mm, folosit în trecut de artileria de coastă.
Aceste artefacte, dispuse în mod strategic, completează povestea istoriei marinei militare și oferă o imagine autentică a echipamentului și tehnologiei utilizate în timpul acelei perioade.
Cei care ajung în stațiunea Venus, atât pentru tratamente balneoclimaterice, cât și pentru simpla relaxare într-un loc retras, au la dispoziție o mulțime de obiective turistice ușor accesibile pe care le pot vizita în stațiune și în împrejurimi.
Sursa: stirileprotv.ro
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!