Ce spune presa străină despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO

Ce spune presa străină despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO

Presa străină abundă în speculații cu privire la viitorul șef NATO, iar numele președintelui român Klaus Iohannis a fost adesea menționat în discuțiile informale despre posibila sa candidatură pentru această poziție.

Jens Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, conduce alianța transatlantică de securitate din 2014, iar mandatul său a fost deja prelungit de trei ori.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat joi că îl susţin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, plasându-l pe acesta într-o poziţie puternică pentru a veni la conducerea alianţei transatlantice, deşi „în discuţii informale recente” a fost vehiculat şi numele preşedintelui român Klaus Iohannis, scrie Reuters.

Cu sprijinul Washingtonului – puterea predominantă a alianţei -, al celor trei mari ţări europene şi al altor 16 membri NATO, potrivit diplomaţilor, Rutte se află într-o poziţie dominantă, iar orice rival s-ar confrunta cu o luptă dificilă. Diplomaţii spun că Rutte este singurul candidat oficial pentru acest post în competiţia din culise, deşi unii au spus că numele preşedintelui român Klaus Iohannis a fost, de asemenea, vehiculat în discuţii informale recente, scrie Reuters.

Alte articole:   Marcel Ciolacu, mesaj pentru românii din afara granițelor: Vă cer iertare pentru că nu am fost în stare să vă ținem acasă

Premierul estonian Kaja Kallas şi ministrul leton de externe Krisjanis Karins şi-au manifestat, de asemenea, interesul pentru funcţia supremă a NATO, dar nu au fost prezentaţi oficial drept candidaţi, mai spun diplomaţii. „Preşedintele (Joe) Biden susţine ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american. „Premierul Rutte are o înţelegere profundă a importanţei alianţei, este un lider şi un comunicator înnăscut, iar leadershipul său ar servi bine Alianţei în acest moment critic”, a explicat oficialul american.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, cel mai longeviv lider al Olandei, a avut relaţii bune cu diverşii lideri britanici, ai Uniunii Europene şi ai SUA – inclusiv cu Trump -, în timpul mandatului său. Succesorul lui Jens Stoltenberg, atunci când acesta îşi va încheia mandatul, în octombrie, va prelua funcţia într-un moment crucial, având sarcina de a susţine sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, ferindu-se în acelaşi timp de orice escaladare care ar atrage alianţa direct într-un război cu Moscova.

Alte articole:   Apare taxa pe kilometraj. Care e primul stat care o va impune și câți bani vor scoate din buzunar cei care vor să conducă

În funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, următorul şef al NATO ar putea avea de-a face cu un al doilea mandat al lui Donald Trump. La începutul acestei luni, fostul preşedinte a scandalizat şi şi-a atras critici din partea oficialilor occidentali pentru că a pus sub semnul întrebării angajamentul său de a apăra aliaţii NATO, dacă va fi reales.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rutte i-a îndemnat pe liderii europeni să „înceteze să se mai văicărească, să nu se mai smiorcăie şi să nu se mai lamenteze” în legătură cu Trump, ci să se concentreze în schimb pe ceea ce ar putea face pentru a consolida apărarea şi a ajuta Ucraina.

Alte articole:   Cutremure mari în lanț, luni dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică intensă: magnitudini importante

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate