„Polițiștii nu agreează o nouă lege a salarizării, dacă actuala nu se aplică integral!”, se anunţă într-un comunicat al SNPPC.
„Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, în cadrul Programului legislativ 2023 – pagina 34, rezervată Ministerului Muncii -, este postată o inițiativă legislativă de modificare a actualei Legi-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului pălătit din fonduri publice, inițiativă prevăzută a fi trimisă Parlamentului în prima sesiune din acest an, care prevede:
- – revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare (n.n.: inclusiv AOPSN, respectiv Anexa VI a legii);
- – reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
- – revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20% din salariul de bază.
Nu stim detalii referitoare la intenția Guvernului, care – NOTA BENE! – încă nu a pus în aplicare, integral, nici prevederile din Anexa VI a actualei Legii-cadru 153/2017, fapt pentru precizăm, foarte clar:
Nu suntem de acord cu o nouă lege a salarizării personalului bugetar, înainte de a fi pusă în aplicare, IN INTEGRALITATE, actuala lege!
Este vital să ajungem toți acolo unde Legea 153/2017 trebuia să ne ducă (nu doar unele familii ocupaționale, așa cum a procedat Guvernul, în consens cu Parlamentul, în ultimii doi ani) și, abia după ce legea va fi aplicată integral (salariul de funcție, la nivelul Anexei, respectiv coeficient înmulțit cu salariul minim pe economie; sporurile calculate la salariul de functie aflat în plată; indemnizațiile calculate la salariul de funcție aflat în plată), putem fi de acord cu noua intenție legislativă, ai cărei coeficienți de salarizare nu pot fi mai mici decât cei existenti, acum, în Anexa VI a Legii-cadru 153/2017. În plus: o nouă lege care trebuie să vorbească inclusiv de indicele de inflație, care a crescut vertiginos în ultimii ani!
Solicităm Guvernului/ Ministerului Muncii și Protecției Sociale să ne pună la dispoziție, în timp util, proiectul de lege, pentru a putea lua cunoștință despre intențiile sale în ceea ce privește familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, din care facem parte, și a amenda proiectul!
Avem nevoie de predictibilitate în salarizare, pentru a se asigura predicatibilitate în carieră și în perspectiva pensionării (care, pentru noi, ca polițiști, reprezintă, în fond, trecerea în rândurile militarilor în rezervă, adică parte dintre cele trei categorii de forțe armate care constitue rezerva militară operativă, conform Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare).
Reiterăm un considerent care fundamentează punctul nostru de vedere: în actualul context geo-politic și militar, marcat de un veritabil război, care are loc, de un an, în proximitatea graniței nordice a României și, implicit, a Uniunii Europene, salarizarea Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, dar și regimul pensiilor militare de stat, nu trebuie tratate cu superficialitate de către Guvern și Parlament!”, transmite Biroul Executiv al FSNPPC.