Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer, prăznuit astăzi

Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer, prăznuit astăzi

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul.

Sfântul Nectarie a fost  un cărturar și un înțelept ierarh, un teolog erudite și un dascăl al Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Nectarie, ierarhul din insula Eghina născut în anul 1846 în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol, a trecut la cele veşnice în noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria sa, din insula Eghina: Mănăstirea Sfânta Treime, notează crestinortodox.ro.

După trecerea sa la cele veşnice, mormântul său a devenit loc de pelerinaj, iar înalţii ierarhi ai Bisericii lui Hristos, văzând minunile ce se săvârşeau acolo şi descoperind moaştele neatinse şi plăcut mirositoare au hotărât canonizarea Sfântului Nectarie la 9 noiembrie 1961.

Minunile Sfîntului Nectarie

Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau „Cel ce tămăduieşte“, este renumit pentru minunile pe care le făcea încă din timpul vieţii, cu rugăciunile sale fierbinţi, pentru toţi ce-i cereau ajutorul.

Printre nenumăratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a fost preaslăvit şi cu darul facerii de minuni. Pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut şi încă le mai face Dumnezeu, a fost numit „Taumaturgul“, adică „Vindecătorul“.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Credința spune că el aduce vindecare celor bolnavi de cancer şi că ascultă rugăciunile femeilor care nu pot avea copii.

Pentru aceasta mulți bolnavi și săraci alergau la biserica mănăstirii din Eghina și cereau ajutorul lui. Mai ales după primul război mondial, numeroși săraci și bolnavi, lipsiți de orice ajutor, veneau la el ca la părintele lor sufletesc. Cei bolnavi se vindecau cu rugăciunile fericitului Nectarie.

Sfântul Nectarie, un vas ales al Duhului Sfânt

Într-o vară, fiind mare secetă în insula Eghina, cu rugăciunile Sfântului Nectarie a venit ploaie din belșug și au rodit țarinile, încât toți s-au îndestulat de hrană. De aceea, toți – mireni și călugări, săraci și bogați -, cinsteau pe Sfântul Nectarie, ca pe păstor și un vas ales al Duhului Sfânt și urmau întru toate cuvântul lui.

Astfel, el era totul pentru toți, căci putea toate prin Hristos, Care locuia în el. Apoi era foarte smerit și blând și nu căuta cinste de la nimeni. Iar în timpul liber lucra la grădina mănăstirii, îmbrăcat într-o haină simplă, încât toți se foloseau de tăcerea și smerenia lui.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Trăind ca un înger în trup, și iubind neîncetata rugăciune, tăcerea, smerenia, postul și milostenia, Sfântul Nectarie trăgea pe mulți la Hristos, revărsând în jurul lui, pacea, bucuria și lumina cea necreată a Duhului Sfânt, prin care mângâia și odihnea pe toți care veneau la chilia lui

Pe lângă multele sale ocupații duhovnicești, Sfântul Nectarie a scris și a redactat mai multe scrieri teologice de morală și de istorie a Bisericii, întărind tradiția Sfinților Părinți în patria sa, împotriva influiențelor occidentale care asaltau țările ortodoxe.

Moaștele Sfântului Nectarie și în Brașov

Creștinii se pot închina moaștelor Sfântului Nectarie la:

  • Manastirea Radu Voda din Bucuresti (particele din moastele sale sunt prezente aici din anul 2002);
  • Biserica „Sfantul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iasi (in anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iasi, Inalt Preasfintitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a daruit pe 15 octombrie, o particica din moastele sfantului acestei biserici)
  • Paraclisul Manastirii „Maica Domnului – Bucuria neasteptata” din Manastirea rupestra Sinca Veche, judetul Brasov (moastele au fost daruite de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos);
  • Manastirea Putna;
  • Schitul „Sfintii Ioan si Nectarie” din Bradetu, judetul Arges;
  • Manastirea Halmyris din comuna Murighiol, judetul Tulcea;
  • Catedrala arhiepiscopala din Galati;
  • Capela „Sfantul Andrei” din cadrul Spitalului Judetean Galati;
  • Biserica „Sfintii Voievozi” din satul Ghimicesti, comuna Fitionesti, judetul Vrancea;
  • Biserica „Sfanta Treime” din localitatea Bucium, judetul Brasov;
  • Biserica Spitalului TBC din Sibiu;
  • Biserica „Sfantul Ierarh Nicolae” si „Izvorul Tamaduirii” a Spitalului Judetean „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava;
  • Biserica Memoriala „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Moaștele Sfântului Nectarie în afara țării noastre

In manastirea din Insula Eghina (Grecia), sunt prezente moaste ale Sfantului Nectarie; in catoliconul Manastirii Marea Lavra din Sfantul Munte Athos se afla mana stanga a vindecatorului de cancer, iar in Biserica „Sfantul Nectarie” din Charlotte, Carolina de Nord se gasesc particele din moastele sfantului.

Foto: Icoană pictată de Carmina Dan, absolventă a Școlii Populare de Artă Brașov

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate