Cea de-a a doua ediție „Les Films de Cannes à Brașov”, aduce brașovenilor și anul acesta o selecție a celor mai așteptate filme din programul Festivalului de la Cannes 2018, alături de proiecții speciale cu filmele românești prezentate în secțiunea Avanpremierele toamnei din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 2018.
Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta și la Cinema One din Brașov.
Printre invitații speciali din acest an, se numără Radu Muntean, Ioana Uricaru și Alina Șerban.
Festivalul se deschide joi, 1 noiembrie, la ora 19:30, cu proiecția filmului Seule à mon mariage, de Marta Bergman, singura prezență ‘românească’ cu un lungmetraj în ediția 2018 a festivalului de la Cannes. Marta Bergman, regizoare născută în România, a prezentat lungmetrajul belgian filmat parțial în România, cu actrița Alina Șerban în rolul principal, în secțiunea ACID. Alina Șerban va fi prezentă la Brașov pentru o discuție cu publicul la finalul proiecției. Singură la nunta mea / Seule à mon mariage este cea de-a treia colaborare dintre Frakas Productions şi Hi Film Productions (Ada Solomon) și va intra în cinematografe pe 2 noiembrie, distribuit de microFILM.
Pe 2 noiembrie, la Centrul Cultural Reduta, de la ora 12:00, programul include o proiecție specială cu filmul Alice T., de Radu Muntean, dedicată elevilor și organizată în cadrul proiectului Școala altfel. La final, elevii vor avea o discuție cu regizorul Radu Muntean, actrița principală – Andra Guți – și scenaristul Răzvan Rădulescu. Echipa filmului va participa și la proiecția pentru public, din aceeași seară, de la ora 18:00. Alice T, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (Marți, după Crăciun – 2010, Un etaj mai jos – 2015), o co-producție România-Franța-Suedia, o are ca protagonistă pe tânăra Andra Guți, în rolul unei fete de 17 ani cu o adolescență complicată – rol pentru care actrița a câștigat premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno.
Seara de 2 noiembrie se va încheia cu Dogman, de Matteo Garrone, câștigătorul Premiului pentru interpretare masculină, la Cannes 2018. Garrone este dublu câștigător de Grand Prix la Cannes, fiind autorul iconicului Gomorrah. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, actorul Marcello Fonte a primit premiul pentru interpretare.
Sâmbătă, 3 noiembrie, festivalul are loc atât la Centrul Cultural Reduta – cu proiecțiile Shoplifters, de Kore-Eda Hirokazu – Palme d’ Or, Cannes 2018, O vară de neuitat, de Lucian Pintilie, o proiecție omagiu adusă regizorului în anul dispariției sale, și Burning, de Lee Chang-Dong, recompensat cu Premiul criticii – FIPRESCI, la Cannes 20218 cât și la Cinema One.
Cinema One va găzdui pe 3 noiembrie, de la ora 18:00 proiecția specială a filmului Lemonade, de Ioana Uricaru, în prezența regizoarei, care va discuta cu publicul la final. Lemonade a debutat la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Un thriller captivant despre visul american, Lemonade este primul film românesc turnat în America de Nord și spune povestea dură a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă.
Pe 4 noiembrie urmează la Centrul Cultural Reduta – Border, de Ali Abbasi- Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018, Our Time, de Carlos Reygadas – prezentat în competiție, Veneția 2018 și în cadrul secțiunii Focus Mexic de la Les Films de Cannes à Bucarest 2018. Iar la finalul zilei, Girl, de Lukas Dhont laureat cu Caméra d’Or, Cannes 2018, Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard 2018.
Pe 5 și 6 noiembrie, la Cinema One, vor avea loc încă două proiecții – Lemonade va rula luni, de la ora 19:00 iar marți, pe 6 noiembrie, de la ora 19:00 – Climax de Gaspar Noé (2018, 95 min, FR) -Premiul CICAE, Quinzaine des Réalisateurs, va închide ediția a doua a festivalului.
Prețul biletelor la Centrul Cultural Reduta este de 10 lei și 15 lei – conform programului de proiecții de la casieria Centrului Cultural Reduta. Tarifele pentru proiecțiile de la Cinema One pot fi consultate pe site-ul și aplicația Cinema ONE sau la casieria cinematografului.
Programul complet al proiecțiilor:
Sâmbătă, 3 noiembrie
Centrul Cultural Reduta
- 15:30 – SHOPLIFTERS, de Kore-Eda Hirokazu (2018, 121 min, JP). Palme d’ Or, Cannes 2018
- 18:00 – O VARĂ DE NEUITAT, de Lucian Pintilie (1994, 82 min, RO, FR)
- 20:00 – BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul FIPRESCI, Cannes 2018
Cinema One
- 18:00 – LEMONADE, de Ioana Uricaru (2018, 88 min, RO, CA, DE, SE). Selecție Panorama, Berlin 2018. În prezența regizoarei + Q&A
Duminică, 4 noiembrie
Centrul Cultural Reduta
- 14:00 – BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018
- 16:30 – OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE). În competiție, Veneția 2018.
- 20:00 – GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Caméra d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard.
Luni, 5 noiembrie
Cinema One
- 19:00 – LEMONADE, de Ioana Uricaru (2018, 88 min, RO, CA, DE, SE). Selecție Panorama, Berlin 2018.
Marți, 6 noiembrie
Cinema One
- 19:00 – CLIMAX, de Gaspar Noé (2018, 95 min, FR). Premiul CICAE, Quinzaine des Réalisateurs, 2018.
Filmele sunt proiectate în versiune originală și subtitrate în limba română.
Shoplifters și Climax sunt distribuite în România de Independența Film.
Detalii: www.filmedefestival.ro și pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest.
Festivalul este un proiect cultural cofinanțat de Consiliul Județean Brașov, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei.