Sesizarea Curții de Apel Brașov a avut efect! Decizia ÎCCJ: „Deschiderea unui cont fals pe rețelele de socializare se pedepsește cu închisoarea!”

Sesizarea Curții de Apel Brașov a avut efect! Decizia ÎCCJ: „Deschiderea unui cont fals pe rețelele de socializare se pedepsește cu închisoarea!”

Decizia a fost luată în ședința din 25 ianuarie de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în urma unei sesizări depuse de Curtea de Apel Brașov.

”Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind că nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea că acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă că rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în decizia ÎCCJ. 

Hotărârea instanței va deveni obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial, ulterior apariției motivării.

Falsul informatic, pedepsit cu până la 5 ani de închisoare

Articolul 325 din Codul penal privind falsul informatic prevede că ”fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate