Serviciu revoluționar la pașapoarte: posesorii vor fi alertați prin SMS când se apropie data de expirare

Serviciu revoluționar la pașapoarte: posesorii vor fi alertați prin SMS când se apropie data de expirare

Direcția Generală de Pașapoarte (DGP) aduce o schimbare majoră în domeniul reînnoirii documentelor de călătorie. Prin lansarea unui serviciu digital inedit, DGP intenționează să faciliteze și să simplifice procesul de reînnoire a pașapoartelor pentru toți cetățenii. Acest nou instrument de notificare prin SMS va oferi posibilitatea tuturor posesorilor de pașapoarte de a fi avertizați cu o anumită perioadă înainte de expirarea documentului, permitându-le să se organizeze și să își rezolve formalitățile în timp util.

Cu ajutorul acestui serviciu revoluționar, fiecare persoană va avea posibilitatea de a-și reînnoi pașaportul înainte de expirare, fără a risca să întâmpine dificultăți sau întârzieri. Prin simpla primire a unui SMS personalizat din partea DGP, cetățenii vor fi avertizați cu câteva luni înainte de data de expirare a pașaportului, având astfel timp suficient pentru a obține un nou document. Acest serviciu este conceput pentru a elimina stresul și agitația asociate cu reînnoirea pașaportului și pentru a asigura că fiecare persoană poate călători în siguranță și fără probleme de ordin administrativ.

„Începând cu data de 19 martie 2024, Direcția Generală de Pașapoarte, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Generale Comunicații și Tehnologia Informației, introduce un nou serviciu de notificare prin SMS (la numărul de telefon mobil valabil doar în rețelele naționale), care se va adresa cetățenilor care dețin documente de călătorie valabile ce urmează să expire în următoarele 6 luni, aspect ce va permite cetățenilor să își planifice eficient obținerea documentului de călătorie.

Furnizarea acestui serviciu vine în sprijinul cetățenilor, în vederea evitării situațiilor neplăcute care ar putea duce la anularea unei călătorii, oferindu-le acestora posibilitatea efectuării unei programări începând cu ziua curentă pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice. Astfel, cetățenii vor putea realiza o programare în funcție de volumul și dinamica solicitărilor de pașapoarte înregistrate în timp real.

Totodată, precizăm că pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line pe HUB-ul de servicii al MAI (https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta), au fost efectuate 26.587 programări on-line, dintr-un total de 373.813 locuri de programare disponibile, rezultând, astfel, un grad de ocupare al programărilor on-line de 14,06 %. Având în vedere aceste aspecte, pentru ca timpul de așteptare la ghișeu să fie zero, recomandăm cetățenilor să se programeze pentru obținerea pașaportului românesc.

https://pasapoarte.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2024/03/pliant-programare.pdf

De asemenea, în considerarea faptului că reglementarea condițiilor de intrare, ședere sau tranzit al unei țări reprezintă un drept al statului în cauză, recomandăm cetățenilor români să verifice condițiile stabilite de statul pe teritoriul căruia urmează să efectueze călătoria, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secțiunea Condiții de călătorie. Cu titlu de exemplu, precizăm că state precum Emiratele Arabe Unite, Israel, Republica Maldive, Regatul Thailanda solicită ca valabilitatea pașapoartelor simple electronice să fie de minim 6 luni de la intrarea pe teritoriul țării”, anunță Ministerul Afacerilor Interne pe pagina sa oficială.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!