La începutul acestei săptămâni a fost lansat în dezbatere publică noul proiect de lege privind sistemul public de pensii.
Acest proiect reprezintă un pas foarte de important către un sistem de pensii mai echitabil și corect pentru toți românii. Totodată, el reprezintă și o schimbare majoră a sistemului de pensii, aducând în prim plan principii precum dreptatea, echitatea și siguranța socială.
Noua lege a pensiilor înseamnă un calcul riguros și realist care are la bază valoarea contribuțiilor și vechimea în muncă a fiecărui cetățean. Acest principiu ne asigură că cine a muncit și a contribuit în mod egal va primi o pensie proporțională. O altă prevedere cheie a propunerii legislative este aceea că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. În schimb, pensiile care au fost dezavantajate de reglementări anterioare inechitabile, vor crește. Mai mult proiectul stabilește că punctul de pensie se va majora anual, la 1 ianuarie, ținând cont de indicatori precum rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut și introduce vârsta standard de pensionare la 65 de ani, raportată la speranța de viață din România. Egalizarea vârstei de pensionare se va face treptat până în 2035, iar femeile beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani. Proiectul mai prevede și un stagiu minim de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii.
„Proiectul noii legi a pensiilor reprezintă o reformă amplă și necesară a sistemului de pensii din România și un pas important spre asigurarea siguranței și echității pentru toți cetățenii. Trebuie să ne asigurăm că toți românii primesc pensii corecte și echitabile în funcție de contribuțiile și vechimea lor în muncă. În plus, măsurile de ajustare periodică a pensiilor vor proteja puterea de cumpărare și vor asigura siguranța financiară pentru cei care au muncit și contribuit la sistemul de pensii”, a declarat senatorul Marius – Dunca, președintele organizației județene Brașov a Partidului Social Democrat.
„Pensiile se vor majora de două ori în 2024. La 1 ianuarie, acestea vor crește prin indexare, fiecare pensie urmând să se majoreze cu 13,8%. La 1 septembrie, se va realiza o nouă majorare prin recalculare, cu accent pe pensiile mici, pentru a asigura o distribuție echitabilă a beneficiilor. Totodată am reușit să elimină și plafonul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, asigurând astfel resursele necesare pentru a menține un sistem de pensii echitabil și sustenabil” a subliniat senatorul.