Se reduce perioada de carantină pentru contacții și bolnavii COVID, dar și pentru persoanele care intră în România din zona roșie

Se reduce perioada de carantină pentru contacții și bolnavii COVID, dar și pentru persoanele care intră în România din zona roșie

Perioada de carantină pentru cei care vin din zonele roșii și pentru contacții persoanelor confirmate cu COVID se reduce la 5 zile pentru vaccinați și 10 pentru nevaccinați.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 2 din 07.01.2022, privind procedura de aprobare a listei cu încadrarea țărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic, criteriile pe baza cărora se stabilește încadrarea acestora, regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, precum și aprobarea listei cu încadrarea țărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic.

Autoritățile centrale au hotărât vineri, ca începând de astăzi, 8 ianuarie,să reducă perioada de carantină și izolare în care trebuie să stea cei infectați cu COVID, contacții lor, precum și cei care vin din străinătate.

Alte articole:   Peste 30 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă din Săcele. Listra străzilor

Astfel, carantina se reduce de la 14 la 5 zile pentru persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boala în ultimele 180 de zile.

Cei care nu sunt vaccinați vor sta în carantină 10 zile la revenirea dintr-o țară din zona roșie.

Cei care intră în contact cu o persoană infectată cu COVID stau în carantină 5 zile dacă sunt vaccinați și 10 zile dacă nu sunt vaccinați.

Cei depistați pozitiv cu Covid stau în izolare doar 7 zile dacă sunt vaccinați.

Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Adriana Pistol a precizat că măsura carantinării se aplică persoanelor sănătoase, iar cele care au boala COVID stau în izolare 7 zile, dacă au o formă ușoară sau medie. Pentru formele severe, vor fi spitalizate atât cât este necesar.

Alte articole:   Românii nu mai au nevoie de viză pentru Thailanda

Ea a mai spus că reducerea la 5 zile a perioadei de carantinare ține cont de perioada de incubație a tulpinei Omicron și faptul că vizează o persoană sănătoasă care, dacă în 5 zile nu dezvoltă simptome, are riscuri minime să facă boala.

Pentru ieșirea din carantină nu este necesară efectuarea unui test.

Hotărârea CNSU poate fi consultată AICI.

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic poate fi consultată AICI.

Amintim că de astăzi, 8 ianuarie se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie doar de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95), astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise sau deschise.

https://newsbv.ro/2022/01/07/guvernul-a-prelungit-starea-de-alerta-principalele-modificari-ale-hotararii-cnsu/

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate