Se pregătesc schimbări majore la polițele RCA. Apar noi tipuri de asigurări auto

Se pregătesc schimbări majore la polițele RCA. Apar noi tipuri de asigurări auto

Ca urmare a protestului transportatorilor şi fermierilor, autoritățile iau în considerare schimbări majore la poliţele RCA.

ASF pregăteşte schimbări importante la poliţele RCA. Tarifele RCA vor fi reduse pentru anumite categorii de vehicule, în scopul de a încuraja încheierea protestului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus recent o serie de modificări pentru poliţele RCA menite să aducă beneficii atât asiguraților, cât și industriei transporturilor. Acestea vizează plata în rate și apariția unor noi tipuri de asigurări auto.

Plata în rate și apariția unor noi tipuri de asigurări auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un set de măsuri care să aibă ca rezultat final reducerea RCA, a anunţat Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, după discuţii cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor.

„Lucrăm la un document de măsuri, unele vor fi parte din norme interne, deci vor avea un termen de implementare scurt, alte măsuri ţin de schimbări de legislaţie. Lucrăm la bonus malus, vom elaborao serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt în discuţii cu asigurătorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA. Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Petrescu, potrivit Wall Street.

Pe de altă parte, reprezentantul fermierilor Dănuţ Andruş a subliniat că solicitările protestatarilor nu sunt luate în calcul iar neputinţa este „la ea acasă”.

Alte articole:   A murit Shannen Doherty, starul din Beverly Hills 90210

Concret, se ia în considerare posibilitatea de a revizui sistemul bonus-malus în asigurările RCA, fără a specifica modificările exacte, cu accent pe reflectarea corectă a profilului și comportamentului asiguratului, în scopul responsabilizării acestuia.

De asemenea, se examinează introducerea unei „asigurări sezoniere”, oferind transportatorilor și fermierilor opțiunea de a suspenda temporar contractul RCA. În acest caz, perioada de suspendare va fi adăugată la valabilitatea inițială a poliței.

Va conta istoricul șoferului

ASF propune o serie de măsuri menite să responsabilizeze conducătorii auto, concentrându-se în special pe istoricul șoferilor, scrie Ziarul Evenimentul.

Aceste propuneri includ:

  • Monitorizarea electronică a valabilității RCA prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic:

Aceasta presupune o supraveghere electronică a statusului asigurării RCA, utilizând camerele de supraveghere în trafic.

  • Posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibile doar în caz de daună:
Alte articole:   Patru centre de concurs pentru examenul de Titularizare 2024, în Braşov

Se propune introducerea unui sistem de franșiză care să permită reducerea primei asigurării RCA doar în situația producerii unei daune.

  • Certificatul de daunalitate, similar cu procesul de interogare existent în sistemul bancar:

Se propune implementarea unui certificat de daunalitate, asemănător cu procesul de interogare din sistemul bancar, prin care angajatorii să poată accesa istoricul de incidente auto ale unui șofer, cu consimțământul acestuia și respectarea normelor GDPR.

  • Reducerea primei de asigurare pentru șoferii cu conduită bună în trafic, demonstrată prin dispozitivele telematice:

Pentru șoferii cu comportament exemplar în trafic, dovedit prin utilizarea dispozitivelor telematice, se propune reducerea primei de asigurare.

Alte articole:   Nicolae Ciucă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale. Preşedintele PNL promite că "va munci pentru poporul român"

Aceste propuneri vin în contextul protestelor transportatorilor, care reclamă costurile ridicate ale asigurărilor RCA pentru vehiculele de transport marfă.

Reprezentanții transportatorilor evidențiază diferențele semnificative de cost comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, considerând că aceste măsuri ar trebui să aducă o justă ajustare a tarifelor RCA.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate